Читај ми!

Прање новца, лажни Том Круз и Дуа Липа – екран као идеални преварант

У Италији се бележи све већи број случајева онлајн љубавних превара чије су жртве и жене и мушкарци. Случај самоубиства Ђанфранка Бонција (59) портира из Милана који је веровао да је у љубавној вези са певачицом Дуа Липом, поново је усмерио пажњу на овај феномен који је у порасту за 118 одсто.

Прање новца, лажни Том Круз и Дуа Липа – екран као идеални преварант Прање новца, лажни Том Круз и Дуа Липа – екран као идеални преварант

Италијански суд је отворио истрагу поводом смрти Ђанфранка Бонција несталог још у марту а чије је тело пронађено пре неколико седмица у реци Ада у близини Кремоне. Бонци је веровао да се заиста дописује са британском поп звездом иза које је стајала друга особа која је на почетку показивала интересовање за њега, а затим је кренула да му тражи новац који је он и слао.

Након што је очигледно схватио да се дописује са неком потпуно непознатом особом, 23. марта, Бонци је на Фејсбуку написао „Ово је мој последњи пост. Разлог је велико љубавно разочарење које нисам у стању да поднесем. Поздрављам вас све, драги моји пријатељи, лепо нам је било заједно".

Оно што је истрага до сада показала јесте да се не ради о једном лажном профилу, већ о више њих, и да су сви отворени у иностранству. Поставља се питање како и зашто људи наседају на очигледне преваре јер и да се заиста ради о певачици Дуа Липи или Том Крузу (једна италијанска водитељка је веровала да се месецима дописује са познатим глумцем), зашто би људи који зарађују милионе тражили новац од особа које никада нису упознали лично.

Ове романтичне преваре или такозване romance scam све су више проширен феномен у дигиталном свету чији је циљ да превари људе који се „упецају" на писану слаткоречивост. Те особе увек нађу неки разлог због којих не могу да се виде преко видео позива, те да им, када ови мисле да су пронашли човека или жену свог живота, почињу полако да траже новац.

Коришћење вештачке интелигенције

Преко лажних профила ови преваранти привлаче усамљене особе којима обећавају вечну љубав, а заправо се ради о читавој, добро развијеној мрежи превараната познатој као Yahoo Boys, криминална група са седиштем у Западној Африци, пише италијански лист Панорама.

Они су јако добро организовани и користећи вештачку интелигенцију и манипулишући емоцијама жртава, у стању су да траже и добију новац измишљајући невероватне приче на које жртве лако наседају.

Лист Панорама пише да је у све то умешана и нигеријска мафија која ради на два различита нивоа. Први ниво служи за креирање лажних профила на друштвеним мрежама не би ли се привукле жртве, док је други ниво посвећен прању новца које су им послале жртве на разне банковне рачуне у свету.

Ради се о преварама које су прошле године довеле до хапшења осам особа захваљујући истрази поштанске полиције оптужених за тешку превару, прање новца, лажни идентитет.

Срамота их је да пријаве превару

Полиција је покренула истрагу након што је једна жена у Италији поднела пријаву против непознатих особа након што је на Фејсбуку непознатој особи са којом је била убеђена да је у вези, дала велику суму новца. Полиција је открила да су поред ње биле преварене, од стране исте организације, још 32 особе за 400.000 евра.

Ипак, од ове 32 особе само осам је заиста и пријавило превару. Полиција је открила и организацију под називом „Принц на белом коњу", групу коју је чинило 18 људи и који су тражили новац од заљубљених особа измишљајући свакакве разлоге, од изненадне болести и смрти рођака или родитеља, до банкротирања или тешких болести које захтевају скупа лечења.

Случај несрећног Бонција који је себи одузео живот када је схватио да није у романтичној вези са певачицом Дуом Липом није једини. Симоне Казини, камионџија који је осам година веровао да је у вези са особом коју никада није видео уживо, када је напокон схватио да се ради о превари, одузео је себи живот на паркиралишту код Сијене.

Он је био класична жртва "catfishinga" убеђен да је у вези са особом која је себе називала Енрикета. Ова особа не постоји, ради се о лажном профилу на коме је коришћена фотографија девојке изузетно лепог изгледа, чије је право име Анабела и која о томе ништа није знала.

На ову врсту преваре није остао имун ни познати италијански одбојкаш Роберто Кацанига (44 године) који је годинама био убеђен да је у вези са топ моделом Алесандром Амброзио док је заправо сво то време водио разговоре онлајн са једном женом са Сардиније и њеном саучесницом из Бријанце.

Кацанига заправо није знао да је на слици модел Амброзио већ је мислио да се жена зове Маја Манћини, па је за 15 година виртуалне везе, у којој се ниједном нису видели, послао Валерији Сати и Мануели Пасеро, које су стајале иза преваре, чак 523.000 евра за разне измишљене болничке трошкове због тешких болести.

Кацанига је у једној ТВ емисији у сузама признао да је шокиран чињеницом да заиста није у вези са Мајом која заправо не постоји.

Том Круз јој „делио комлименте"

Позната италијанска старлета Флавија Венто је дуго времена била убеђена да је у вези са глумцем Том Крузом. Била је, како је испричала медијима, убеђена да се ради о правом Том Крузу са којим је разменила и бројеве телефона. „Нисам ни мало сумњала да се ради о њему јер је знао пуно, превише тога о мени, иако су ми пријатељице говориле да морам бити опрезна. Но сваки пут када сам покушала да га позовем преко видео позива падала је линија а ја сам мислила да прво жели да ме упозна добро путем чата. Слао ми је предивну музику, говорио је да личим на Сунце и да сам богиња, свакодневно ми је давао невероватне комплименте", испричала је.

Тек након што је после пет месеци лажни Том Круз затражио новац од ње, схватила је да је реч о превари.

За време пандемије коронавируса број оваквих превара и кривичних дела се повећао, и то 2021. година за 118%, изјавила је за медије заменица директора Поштанске полиције Барбара Страпато која је објаснила да се иза ових превара често крију криминалне организације са правим оперативним центрима где на стотине људи шаљу 24 сата дневно поруке жртвама широм света.

Они углавном тврде да живе јако далеко од жртве и да се налазе у тешким економским условима због којих нису у стању да путују. Вештачка интелигенција им помаже да створе уверљиве приче и ликове са текстовима и видео записима који изгледају врло реално, све док не задобију поверење жртава које се заљубе у непостојећу особу и спремне су да им шаљу новац.

Страпато каже да је већина тих организација смештена у Африци, у вези са нигеријском мафијом али да неретко раде и у земљама источне Европе. Из полиције кажу да су жртве углавном жене док има и мушкараца, али много мање те да се ради о људима који су усамљени и не желе да остану сами, а очигледно имају проблеме због којих им је теже да остваре односе у стварном свету.

Највећи проблем у овим случајевима, кажу из полиције, јесте што жртве не пријављују преваре јер их је срамота, и углавном их пријављују чланови породице. Ради се о одраслим људима који су цео живот били у радном односу и имају одређену уштеђевину.

Из полиције такође додају да је на овај начин само у Италији преварено око 500 особа годишње али да то није реалан број, јер многи не признају да су жртва преваре.

Године 2023. полиција је радила на случајевима у којима је укупан износ новца који су преваранти узели од жртава прелазила 7.700.000 евра. Највећи део новца завршава у земљама са којима Италија нема међународне уговоре као на пример Обала Слоноваче. Преваранти анализирају своје жртве највише на Фејсбуку, затим на Инстаграму и Телеграму.

Италијанска полиција саветује да, ко год бива контактиран од стране непознатих особа, буде врло опрезан, изврши претрагу на интернету и упореди фотографије, и да, чим особа тражи новац од њих, то пријаве полицији, јер је то први знак да се ради о организованој превари.

субота, 03. август 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару