Читај ми!

Савети психијатра др Дилигенског – како да током тропских ноћи утонете у сан

Уз бројне здравствене проблеме који су последица изузетно високих температура последњих дана, многи имају проблем и са несаницом. Психијатар проф. др Владимир Дилигенски даје нам савете како лакше да утонемо у сан.

Савети психијатра др Дилигенског – како да током тропских ноћи утонете у сан Савети психијатра др Дилигенског – како да током тропских ноћи утонете у сан

Високе дневне температуре и тропске ноћи многима су покварили сан. Клима уређаје укључујемо и током ноћи, да бисмо расхладили своје собе и успели да заспимо. Ипак, некима клима уређаји сметају.

Проф. др Владимир Дилигенски рекао је у разговору за РТС да је најпаметније оставити укључену климу, или, отићи из града током овог периода, ко је у прилици.

Истиче да је најтеже онима који су преосетљиви, или имају хроничну болест попут хипертензије и дијабетеса, јер оне и те како утичу на успављивање.

Главни феномени спавања су, како се успавати, како одржати спавање током ноћи и како се не пробудити прерано, односно спавати пет-осам часова.

„Важно је имати добру архитектонику спавања, јер тада крећу РЕМ фазе када се сања. И сами снови смирују пацијенте, као и други феномени спавања, али једно без другог не може, ако је добра равнотежа РЕМ и нон-РЕМ фазе, ви сте испавани“, рекао је Дилигенски.

Међутим, ако је та равнотежа нарушена, имаћете проблеме са концентрацијом, осећаћете се уморним и бићете ментално неефикасни – не можете пружити максимум који се очекује од вас, заборављате.

Ако несаница потраје, идите код лекара

Решења има више. Основно је да се основна болест, попут хипертензије, анксиозности и депресивности контролише код лекара.

„Најбитније је дати адекватне лекове, антидепресиве који су најделотворнији, у дужем смислу регулишу анксиозност и депресивност. Постоје и хипнотици, али и они се дају у сагласности са стручњаком“, навео је др Дилигенски.

Оно што се свима саветује и што поправља сан јесте физичка активност.

„Физичка активност сваке врсте поправља спавање. Свим пацијентима препоручујемо физичку активност јер она вам на леп начин помаже да заспите“, рекао је саговорник РТС-а.

Општи савети су расхлађивање туширањем хладнијом водом, шетња пре спавања, а ако несаница траје дуже време, консултације са лекаром би могле да помогну.

Цело гостовање проф. др Владимира Дилигенског можете погледатиу видеу на почетку текста.

уторак, 16. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару