Зашто је по степеништу у Риму проливена црвена боја

Чувене степенице Тринита деи монти на Пјаца ди Спања у Риму поливене су јарко црвеном бојом која треба да асоцира на крв многобројних жртава фемицида у Италији. То је дело активисткиња групе под називом „Запалимо све" које су изјавиле: „Ова боја ће се опрати, али животи убијених жена се неће вратити".

Локална полиција у Риму је интервенисала након што је дојављено да је славна историјска и туристичка локација поливена црвеном бојом. Они су након тога одмах обавестили компанију „Ама“ која је задужена за градску чистоћу и која је интервенисала са члановима специјалног одељења, како би споменик био опран.

Користили су посебне машине за прање под притиском са млазом топле воде да би избегли оштећење степеница које имају посебну културно-историјску важност. Интервенисали су и чланови Надзорног одбора за чишћење који треба да процене штету.

„Четрдесет жена је убијено након Ђулије Ћекетин", изјавила је Ана, једна од активисткиња, али, како је додала, има много више оних које су свакодневно подложне физичком и психичком малтретирању само зато што су жене. „Ово је њихова крв, крвопролиће које ово друштво одбија да види, које је скривено и чак прихваћено као да је нормално да се умре од руке властитог мужа, партнера или сина", додала је.

Ђулија Ћекетин је девојка од 22 године коју је прошле године, 11. новембра, са 75 удараца ножем, убио момак који није желео да прихвати крај њихове везе.

Мануела, још једна активисткиња је изјавила: „Елена Ћекетин, Ђулијина сестра, нам је свима поручила да није потребан минут ћутања, већ да је потребно све запалити. Урлати сву бол и тако указати свима на проблем. Наша влада не реагује на овакве трагедије. Из тог разлога ми позивамо сва удружења као и она трансфеминистичка и QUEER да се ујединимо“.

Активисткиње су изјавиле медијима да су пролиле фарбу на степенице Пјаца ди Спања јер је немогуће игнорисати проблем насиља пошто од новембра прошле године, од када је убијена Ђулија, још 40 жена је изгубило живот од стране мужева, момака, колега или синова.

Оне тврде и да је влада Ђорђе Мелони за 70 одсто смањила средства за центре против насиља, и да није забринута за права QUEER особа као ни за имигранте. „Ова влада искључује из кућа које треба да служе као заштита особе које имају децу одређене доби, или које имају проблем са дрогом као и психијатријске проблеме. Не можемо више да прихватимо овако ужасну ситуацију", рекле су за активисткиње.

субота, 29. јун 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару