Престаните да рачунате колико сте времена провели пред екраном

Праћење времена испред екрана је као бројање калорија: делимично је тачно, али обмањујуће, сматра професорка Кендра Томас са Универзитета у Илиноису.

Престаните да рачунате колико сте времена провели пред екраном Престаните да рачунате колико сте времена провели пред екраном

Светска здравствена организација и Америчка педијатријска академија дају смернице колико времена деца треба да проведу пред екраном: Бебама и малој деци не треба дозволити да гледају у екран било ког уређаја, за млађу децу одређено је један до два сата, и деци од 6 до 12 година, отприлике два сата.

За оне који не подижу децу, смернице изгледају једноставно. Зар је тако тешко одредити један сат гледања цртаћа пре вечере? Али то није стварност већине људи. Старија браћа и сестре гледају у своје телефоне или телевизоре у близини млађих. Таблети су инсталирани у аутомобилима. Родитељима током целог дана стижу поруке. Чак и најстроже родитеље у овом погледу саботира школа, јер екрани улазе у игру и школске активности.

Професорка Кендра Томас напомиње да је прилично опрезна у погледу времена које њена деца проводе пред екраном, али напомиње да екрани нису једини извор проблема у детињству.

„Осећај кривице из минута у минут ме подсећа на терет бројања калорија. Притисак на детаљну контролу засновану на бројевима сигурно мора укротити непослушну звер. Али неће.“

Екрани су толико свеприсутни да бисмо уопште могли да бројимо из минута у минут колико времена проводимо пред њима. Рачунање времена проведеног испред екрана постаје организациони подвиг – као што је извлачење апликације за бројање калорија сваки пут када кришом узмете залогај сладоледа, истиче професорка.

Мање калорија не значи и боље здравље

Од осамдесетих до раних двехиљадитих, савети о исхрани су се све више фокусирали на бројање калорија. Свој врхунац су достигли негде око 2013. Ипак, смањење уноса калорија не гарантује здравље. Уношење одређене количине калорија и даље може довести до анемије, високог крвног притиска или метаболичке дисфункције.

Данас се све више шири знање о количини шећера и времену узимања хране. Здраве интервенције мењају начин на који се храна нуди или решавају основни проблеми везани за исхрану. Међутим, овај јавни дијалог о исхрани прешао је дуг пут. За време испред екрана потребна је иста концептуална промена, сматра проф. Томас.

Родитељи кажу да је подизање деце данас најтеже због екрана. Скоро половина деце узраста од 8 до 12 година има телефоне, иако скоро 80 одсто родитеља сматра да то није добро. Просечно америчко дете дневно проведе пет и по сати забављајући се испред екрана (више него дупло од смерница), од чега је велики део на Јутјубу и друштвеним медијима.

Екран више није само телевизор

Смернице за време испред екрана засноване су на деценијама истраживања која су се односила само на гледање телевизије. Због тога се чини да смернице нису повезане са начином на који се екрани користе у већини породица. Наравно, основни налаз и даље важи: више времена пред екранима значи мање времена проведеног напољу и у спавању. Али никада неће постојати деценије лонгитудиналних доказа који ће испратити напредак технологије.

Штавише, искључиво мерење броја сати удаљава нас од проблема садржаја и контекста, додаје професорка. Екрани више нису само телевизија. Данашњи екрани су преносиви и индивидуални. Искачу и лепе се један на други – деца размењују поруке на друштвеним мрежама док завршавају домаћи задатак, са укљученим телевизором у позадини.

Уместо да рачунају време проведено испред екрана, родитељи би могли размишљају о добу дана, шта је на екрану, коју врсту активности то мења, а шта додаје.

Време и садржај

Промена доба дана (без смањења количине) је најважнија ствар за промовисање здравих навика у коришћењу екрана. Троје од четворо деце гледа у екран сат времена пре спавања. Када екрани утичу на сан, све вене: растројеност се повећава, метаболизам се успорава, емоције се поремете, а пажња опада. На пример, бомбона пре спавања ће се метаболисати другачије него бомбона пре трчања. Осим тога и хранљиве материје у ужини су и даље важне.

Разлика између авокада и чиније сладоледа заправо није у калоријама већ у нутритивном садржају. Нутритивни садржај екрана је такође важан. Од 2019. до 2021. године дошло је до значајног повећања употребе забавних медија него у претходне четири године. Иако то није изненађујуће, требало би да се запитамо за које садржаје је дошло до повећања времена пред екраном? Одговор: Првенствено време на друштбеним медијима и Јутјубу, али није било повећања читања са телефона и таблета.

Једна студија пратила је преко 4.000 аустралијске деце пет година и открила да је оно што је било много важније од количине времена проведеног пред екраном. Пасивно скроловање и гледање видео-снимака је слично трансмастима и шећерима: најбрже се сваре и дугорочно су најштетније. Интерактивне игре са пријатељима су много боље; најхранљивије опције биле су едукативне игре и читање.

Шта нам ускраћује гледање у екран

Екрани су често проблематични због онога што замењују. Време пред екраном, на пример, не би требало да буде решење за смирење. Бес и туга се често решавају потурањем екрана уместо правим суочавањем. Екрани уништавају физичку активност, читање књига и, што је можда најважније, слободно, неструктурирано време.

Досада подстиче креативност и често је катализатор нових идеја и „аха ефекта“. Вежба активира мозак. Књиге уче децу да се усредсреде и изгубе у причи. Неструктурирано време их приморава да решавају проблеме и маштају. Као резултат тога, често ометање представља ћорсокак у развоју.

Да будемо јасни, екрани нису једини извор несреће у детињству. Генерације деце су пропадале много пре него што смо сви купили таблете. Али екрани лако задиру у друге животне вештине. Да ли деца још увек уче да се смире? Водите ли разговоре очи у очи? И могу ли да заспу сами? Када се екрани користе да би се избегли емоционални ломови и дете успавало, они поткопавају људску способност да процесуира емоције и научи да се одмара. Празне калорије.

Екрани су и извор задовољства

Али храна је и за задовољство. Исто тако, екрани додају животу контакте, игру и ефикасност. Дивно је разговарати са баком на друштвеној мрежи или играти Мајнкрафт са рођаком. Школа је боља када се градиво савладава кроз игру. Људи су укључени у онлајн заједнице које деле слична интересовања, имају неку ретку болест или пружају јединствен систем подршке.

Бројање калорија може бити од помоћи као први корак ка упознавању најкалоричније хране или препознавању нездравих образаца. Бројање обезбеђује ревизију пре интервенције. Али то је исцрпљујућа (и искрено бескорисна) дугорочна опција, наглашава проф. Кендра Томас.

Бројање није стратегија за решавање проблема. Статистички гледано, већина људи троши и превише калорија и превише времена испред екрана. Време је да се пажњу усмеримо на то када се то дешава и шта замењује. Постарајте се да млади и даље добијају висококвалитетне дозе досаде, вежбања, сна и „аналогног“ дружења, поручује проф. Кендра Томас.

среда, 26. јун 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару