Читај ми!

Жупска берба – отварање „Винске улице", свадба и 20.000 литара послуженог вина

У Александровцу је у току 60. привредно-туристичка манифестација „Жупска берба". Ове године има разлога за славље јер је одличан род грожђа. Отворена је и надалеко чувена Винска улица у центру Александровца коју је за три дана посетило више од 100.000 људи.

Престоница вина и чокота винове лозе, у знаку је велике светковине, у част новог рода и младог вина. Раде Ћосић, винар из Виткова каже да је грожђе ове године „феноменално": „Било је лепих, сунчаних дана, тако да су сви параметри одлични. Проценат шећера је одличан тако да има великог потенцијала за врхунска вина као што је Жупа увек и давала својим поднебљем".

Током „Жупске бербе" одржана је међународна смотра фолклора, приказано је неколико изложби у Музеју винарства виноградарства, а велику пажњу гостију привукла је жупска свадба у пољанама, старим виноградрско-винарским насељима за време бербе и прераде грожђа, где су некада живели људи а становало вино.

„Најлепша тачка Жупске бербе је Фонтана вина или Наша краљица. Године `69. саграђена је фонтана као јединствена у свету и оно што је типично за Жупу, а не постоји било где у свету, јесте да се за време манифестације послужи до 20.000 литара вина, бесплатно, за све посетиоце, изјавила је Јелена Јовковић, директорка Туристичке организације Александровца.

У малим жупским винаријама годишње се произведе преко 20 вагона вина које се пласира широм Европе.

„Извозимо ту по региону али има и по Немачкој, скандинавским земљама, балтичким земљама, а нешто је ишло и за Америку", каже Алекса Спасић, винар из Тршца.

„Прокупац се полако ухватио у коштац са међународним сортама и полако испливава на европско тржиште и Жупа постаје све препознатљивија по Прокупцу", рекао је Саша Жарковић, виноградар из Александровца.

Вински пут кроз Жупу александровачку вијуга кроз 3.000 хектара винограда и 87 винарија. Блага клима која је обликовала ове вредне људе, пружила је могућност да се развије виноградарство и туризам.

субота, 13. септембар 2025.
24° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом