Читај ми!

Зелена пшеница, коштуњаво воће... Како да вам божићна и трпеза за Бадњи дан, буду извор здравља

Свима који су сејали младу пшеницу на Свету Варвару или Никољдан до сада је исклијала и лепо нарасла. Осим пшенице, на празничној трпези ће се наћи још намирница, попут коштуњавог и сувог воћа, а стручњаци кажу да нису ту без разлога – баш у ово доба.

Ближи се Бадњи дан, и на трпези ће се наћи млада пшеница, коштуњаво и суво воће и дрен, за који је у нашој традицији постоји веровање да доноси исцељење и плодност, и да ће онај ко га извуче из чеснице бити здрав целе године.

„Све намирнице које су на божићној трпези имају своју сврху. Зелена пшеница припада групацији супер-намирница, то су намирнице које имају изузено велику биолошку вредност. Оно што бих издвојио код зелене пшенице је то да има велику количину протеина, преко двадесет процената, огромну количину влакана, преко 40 одсто, и малу количину масти“, рекао је за Ритам врта проф. др Владимир Илић.

Зелена пшеница има обиље минерала и витамина, посебно витамина Ц, Б, А и Е групације.

„Најчешће се користи једна до две кашичице у облику праха који се додаје јелима или се користи у облику неких шејкова. Може да се блендира и мора да се стави у значајним количинама да би остварила тај свој позитивни здравствени ефекат“, објаснио је др Илић.

Додаје да се у народној медицини, поред плода дрена, који је посебно актуелан током божићних празника, користе и његов лист и семе.

„Дрен садржи огромну количину витамина Ц, а има и велику количину калијума који је као минерал задужен за баланс воде и течности у организму, смањује ниво артеријског крвног притиска, смањује ризик од остеопорозе, од шлога, превенција је за анемију, а ту је и цинк који је задужен за одржавање статуса нашег имуног система.

Обавезан део божићне трпезе је и суво и коштуничаво воће.

„Суво воће има велику количину угљених хидрата, посебно простих, воћног шећера, фруктозе, и велику количину калорија, од 250 до 300 калорија на сто грама. Не би требало да се користи у већој количини, што посебно важи за физички неактивне особе“, рекао је саговорник Ритма врта, и додао да постоји разлика када је реч о коштуњавим плодовима.

„Оно је богато примарном масти, то су генерално те добре масти, омега 3 и омега 6, јако су важне за наше когнитивне функције у смислу памћења и меморије, просуђивање... То су добре намирнице, али и са њима треба пазити јер стотинак грама ораха има преко 600 калорија“, појаснио је професор.

Објашњава да у зимским данима, током актуелних празничних дана, пада имунитет и повећава се ризик од различитих инфекција, и да с тим у вези, наведене намирнице, имају заштитну функцију.

субота, 23. новембар 2024.
1° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње