Читај ми!

Кад се споје Дворжакова уметност и вештачка интелигенција

Испред Кенеди центра у Вашингтону постављена је интерактивна дигитална инсталација уметника Рефика Анадола, који је инспирисан Дворжаковом музиком направио ово дело користећи вештачку интелигенцију. Моћи ће да се види до краја месеца.

У Кенеди центру посетиоци могу да виде поставку Дворжакови снови, интерактивну дигиталну инсталацију Рефика Анадола, уз коришћење вештачке интелигенције. Изложбу је наручила компанија „Окс колекшн“, а производ је коришћења дигиталних нових медија и уметничке иницијативе са седиштем у Швајцарској.

„Ово је скулптура створена уз помоћ вештачке интелигенције, представља визуелизацију композитора Антоњина Дворжака. То је веома узбудљив тренутак јер је реч о целом његовом репертоару, 200 композиција се реконструише у форми дивних снова које је створио његов ум. Мислим да је ово једна од највећих скулптура на свету сачињених од података. Коришћена је 8-К резолуција. Доступно је и јединствено искуство на четири аудио-канала, па се тако уз помоћ вештачке интелигенције доживљавају композиторове дивне симфоније, опера Русалка и друге важне композиције“, објашњава дигитални уметник Рефик Анадол.

За инсталацију су употребљени алгоритми уз коришћење вештачке интелигенције, са потписом Рефика Анадола, са оригиналним подацима, музиком и записима Антоњина Дворжака. На тај начин је публика позвана да доживи композитора кроз нова, уметничка средства.

Анадолов уметнички рад је на раскрсници уметности и технологије и ствара узбудљиво и динамично искуство које превазилази традиционална, уметничка средства. Инсталација је плод сарадње тог уметника, Кенеди центра и компанија „Окс колекшн“ и „Алвин“ за Северну Америку.

„Волимо да размишљамо у великим размерама, да будемо креативни, миксујемо дизајн и технологију. Ово је веома надахњујући подухват за нас“, каже Вејн Пикап, извршни директор компаније „Алвин“ за Северну Америку. 

Улаз на изложбу је бесплатан, а може се видети у оквиру Центра за извођачке уметности при Кенеди центру.

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи