Читај ми!

Нови детаљи о последњим тренуцима на подморници „Титан“

Америчка Обалска стража открила је нове детаље о последњим тренуцима на подморници „Титан“ пре имплозије. На саслушању о узроку катастрофе реконструисано путовање подморнице која је била на туристичком обиласку олупине брода „Титаник“.

Међу последњим речима које је посада експерименталне подморнице упутила центру на површини, била је порука: „Овде је све добро“, наводи се у визуелној реконструкцији путовања „Титана“.

Америчка Обалска стража представила је анимацију првог дана, како се очекује, двонедељног саслушања о узроцима имплозије. Посада подморнице која се упутила ка олупини „Титаника“, комуницирала је путем текстуалних порука са особљем на броду за подршку „Поларни принц“ (Polar Prince).

Контакт је прекинут након размене текстова о дубини и тежини подморнице док се спуштала.

„Поларни принц“ је потом послао поновљене поруке са питањем да ли „Титан“ још увек може да види брод на свом дисплеју. Један од последњих одговора са „Титана“ био је: „Овде је све добро“.

„Титан“ је имплодирао 18. јуна 2023. године, што је покренуло светску дебату о будућности приватног подводног истраживања.

Подморница је била остављена на отвореном током седам месеци 2022. и 2023. године, истакли су представници Обалске страже у својим првим напоменама. Труп никада није прегледан од стране било које треће стране, што је стандардна процедура. Та чињеница и његов неконвенционални дизајн подвргли су „Титан“ критици заједнице за подводна истраживања.

Први сведок, Тони Нисен, бивши директор инжењеринга у компанији у чијем власништву је био „Титан“, сведочио је да се осећао као да га пожурују да започне рад на пројектима. На питање да ли је било притиска да се „Титан“ׅ порине, одговорио је: „Сто посто“.

Поморски одбор питао је Нисена да ли је притисак који је вршио Стоктон Раш, суоснивач „Оушн гејта“ (OceanGate), угрозио одлуке о питањима безбедности и тестирања. После дуге паузе, Нисен је рекао: „Не... На то питање је тешко одговорити, јер с обзиром на бесконачно време и бесконачан буџет, могли бисте да тестирање изводите бесконачно“.

Нисен је такође истакао да је „Титан“ претрпео удар грома током пробне мисије 2018. године и да је то могло да оштети његов труп.

Рекао је да је отпуштен 2019, исте године када није дозволио да подморница оде до „Титаника“. Нисен је испричао и како је обавестио Раша да „Титан“ „не ради онако како су мислили да хоће“.

Бивши директор инжењеринга истакао је да је подморница касније прошла кроз друге тестове и прилагођавања пре него што је кренула на пут обиласка олупине „Титаника“.

Међутим, рекао је да не верује оперативном особљу и сведочио је да је, када га је Стоктон замолио да управља подморницом, одговорио: „Не улазим у њу“.

За Раша је понекад било тешко радити и често је био веома забринут због трошкова и распореда пројеката, између осталог, сведочио је Нисен. Рекао је да ће се Раш борити за оно што жели, што се често мењало из дана у дан.

Додао је да се трудио да своје сукобе са Рашом држи иза затворених врата како други у компанији не би знали за њих. „Већина људи би на крају попустила Стоктону“, рекао је Нисен.

Истрага највишег нивоа и обима 

Истрага која је току је највиши ниво истраге о морским жртвама коју спроводи Обалска стража. Када се саслушање заврши, препоруке ће бити достављене команданту огранка службе.

Национални одбор за безбедност саобраћаја САД такође води истрагу.

„Не постоје речи којима би се ублажио губитак који су претрпеле породице погођене овим трагичним инцидентом. Али надамо се да ће ово саслушање помоћи да се расветли узрок трагедије и спречи да се нешто слично понови“, рекао је Џејсон Нојбауер из Канцеларије за истраге Обалске страже, који је водио саслушање.

„Оушн гејт“ је обуставио рад након имплозије. Предвиђено је да сведоче и бивши финансијски директор компаније Бони Карл и бивши извођач радова Тим Кетерсон.

Није предвиђено да неки кључни представници „Оушн гејта“ сведоче. Међу њима је и Рашова удовица, Венди Раш, која је била директор комуникација компаније.

Листа сведока није коначна

Обалска стража не коментарише разлоге за позивање појединаца на саслушање јер је истрага у току, рекла је Мелиса Лик, портпаролка Обалске страже. Према њеним речима, уобичајено је да се одржи више рочишта или да се сведоци накнадно позивају у сложеним случајевима.

Предвиђено је да се у каснијој фази саслушања појави суоснивач „Оушн гејта“ Гиљермо Сонлеин; бивши оперативни директор компаније Дејвид Лохриџ; и бивши научни директор Стив Рос. Очекује се да ће сведочити и бројни службеници Обалске страже, научници, владини и индустријски званичници.

„Оушн гејт“ тренутно нема запослене са пуним радним временом, али ће их током саслушања заступати адвокат, наводи се у саопштењу компаније.

Компанија је у потпуности сарађивала у истрази Обалске страже и Националног одбора за безбедност саобраћаја од почетка, наводи се у саопштењу.

У имплозији су погинули ветеран „Титаника“, истраживач Пол-Анри Наргеолета; два члана угледне пакистанске породице, Шахзада Давуд и његов 19-годишњи син Сулеман Давуд; и британски авантуриста Хамиш Хардинг.

„Титан“ је изгубио контакт са својим бродом за подршку око два сата након што је заронио. Када је пријављено да је контакт прекинут, спасилачке екипе кренуле су бродовима и авионима у област удаљену око 700 километара јужно од Сент Џонса, у Њуфаундленду.

Потрага за подморницом привукла је пажњу широм света, јер је постајало све мање вероватно да би ико могао преживети имплозију. Олупина „Титана“ накнадно је пронађена на дну океана око 300 метара од прамца „Титаника“.

Временски оквир за истрагу је првобитно био годину дана, али је истрага потрајала дуже. Обалска стража је у јулу саопштила да ће саслушање обухватити „све аспекте губитка Титана“, укључујући и механичка разматрања, као и усклађеност са прописима и квалификације чланова посаде.

„Титан“ је зарањао до олупине „Титаника“ од 2021. године.

уторак, 17. септембар 2024.
20° C

Коментари

Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Sažeto od Amazon produkcije
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Odlicna serija
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи