У Јужној Кореји се шири страх од електричних аутомобила

Серија инцидената у којима су се електрични аутомобили запалили, а нарочито шокантни догађај у граду Инчеон, где је 23 људи повређено, а око 140 аутомобила уништено и оштећено када се на паркингу запалио електрични четвороточкаш, изазивају талас страха и зазирања од тог типа возила у Јужној Кореји.

Страх од електричних аутомобила ових дана се шири у Републици Кореји, где су 1. августа у граду Инчеон 23 особе хоспитализоване, а 140 аутомобила уништено и оштећено када се на паркингу у дну стамбене зграде изненада запалио електрични седан марке „мерцедес-бенц“. Дошло је и до нестанка струје и воде у читавој згради, а више од 200 породица је евакуисано.

Интерес домаћих медија за проблем спонтаног паљења ЕВ отуд је експоненцијално порастао, па се на малим екранима неколико дана касније нашао и инцидент у провинцији Чунгчонг, где се на сличан начин електрични аутомобил домаће производње КИА запалио током стајанке у подземној гаражи.

Прошле недеље забележен је још један инцидент - овог пут реч је била о аутомобилу „Тесла“ америчке производње.

Протеривање електричних аутомобила

То је довело до забране паркирања за електричне аутомобиле у болницама и подземним гаражама, нарочито оним лоцираним испод зграда за становање, али и неким паркинзима на отвореном.

Електрични аутомобили генерално су популарни јер омогућавају уштеду на гориву и дају допринос квалитету ваздуха у урбаним срединама, али пате од проблема као што су релативно ограничени радијус кретања и наизглед спонтано паљење, а у многим земљама и недостатак мреже пуњача.

Ипак, треба рећи да статистике у САД, рецимо, показују да возила са класичним мотором на унутрашње сагоревање и нарочито хибриди трпе неколико десетина, па и стотина пута више пожара него чисто електрична – учесталост пожара за ЕВ је 25 на 100.000 возила, док је исти показатељ за бензинце 1.530, а за хибриде 3.475 на 100.000 возила.

Међутим, продавци коришћених возила у Јужној Кореји сада тврде да им се власници електричних аутомобила јављају у великом броју у настојању да продају своја возила, али да просто нема муштерија који би хтели да их откупе, не само због страха од штете коју она могу да проузрокују, већ делимично и због очекивања да би њихова цена због поменутих несрећа могла даље да падне.

По подацима корејске Националне агенције за борбу протв пожара у 2023. години забележена су укупно 72 инцидента у којима су се електрични аутомобили запалили, што у покрету, а што приликом пуњења или током стајанке на паркингу. Посебно велики број инцидената се бележи управо лети, односно, на вишим температурама.

У Јужној Кореји има преко пола милиона електричних возила, што представља око два одсто свих регистрованих аутомобила у тој земљи. Већина њих, сматра се, опремљена је батеријама највећег кинеског и светског произвођача ЦАТЛ, мада многи користе и производе домаћих компанија „Самсунг“, Ел-Џи и СК, јапанског „Панасоника“ и других.

Влада у Сеулу намерава да пооштри надзор у циљу повећања безбедности, што се првенствено односи на праћење типа батерија и акумулатора које користе произвођачи за своја возила, као и унапређење система противпожарне заштите у паркинзима.

Компанија „Мерцедес-Бенц Кореја“ понудила је одштету од три милиона евра становницима стамбеног комплекса у Инчеону који су претрпели повреде и били присиљени да привремено напусте своје домове због паљења њеног аутомобила. Он је, открила је компанија, био опремљен батеријом кинеског произвођача „Фарасис“.

петак, 23. август 2024.
29° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару