Читај ми!

Врсте и предности нових гаражних врата

Постоји више врста гаражних врата. Разликују се по материјалу од ког су направљена, технологији израде, механизму који их покреће, али оно што им је заједничко је намена. Који су то услови које треба задовољити како бисмо имали квалитетна и постојана гаражна врата?

Врсте и предности нових гаражних врата Врсте и предности нових гаражних врата

Пре свега, гаражна врата требало би да пруже адекватну заштиту и довољан ниво сигурности. Гледано из овог аспекта, гаражна врата бирамо у складу са позицијом гараже. Уколико је реч о гаражи која је део куће и има директан излаз на улицу требало би одабрати модел гаражних врата који пружа додатни ниво сигурности.

С друге стране, гаража која се налази у ограђеном дворишту заштићенија је од оне која има директан приступ споља, па гаражна врата у овом случају не морају нужно да имају додатну сигурносну компоненту.

Осим безбедности, веома је важно да поведемо рачуна и о просторном уклапању. Ту се не мисли само на естетско уклапање у околину, које је такође веома важно, већ на то да конструкција буде таква да за њено отварање и затварање има довољно простора. Коришћење гаражних врата не сме да ремети кретање пролазника, а сама гаражна врата треба да заузимају што мање простора када су отворена. Стога сегментна гаражна врата постају све популарнија.

Састоје се из више сегмената који клизе по носећим шинама док отварамо и затварамо врата. Овај тип гаражних врата је веома допадљивог дизајна, али поред тога она су и практична, због уштеде простора коју пружају. За разлику од двокрилних или једнокрилних гаражних врата старије генерације, која се могу отварати хоризонтално или вертикално, сегментним гаражним вратима не треба толико слободног простора.

Најпопуларнији модели се отварају тако што се сегменти клизе по носећој конструкцији, скрећући под заобљеним правим углом ка плафону, где врата стоје кад су у отвореном положају. Овај опис одговара вертикалним сегментним вратима. Међутим, уколико имате гаражу са косим плафоном, можда ово није идеално решење за вас.

Иако су креирана да штеде простор, ова гаражна врата креирана су за гараже са равним плафоном на ком има довољно места. За гараже у које није могуће сместити врата на плафон када су у отвореном положају, најбоја су вертикална сегментна гаражна врата, која се отварају у страну. У сваком случају, било који од ова два типа да вам више одговара, постићете значајну уштеду простора.

Некада је већина гаражних врата била доста једнобразна. Углавном су то била тешка метална гаражна врата која се отварају хоризнтално или вертикално. Међутим, упркос мноштву нових модела, ова гаражна врата и даље су у употреби. Предности металних гаражних врата су изузетна чврстина и постојаност.

Мана им је нешто већа маса, али ако се правилно поставе и одржавају, трајаће вам деценијама. Можда је дошло време да замените своја дотрајала метална гаражна врата новим, а у околину се не би уклопило да уграђујете неки други тип? На тржишту и даље постоје веома квалитетна нова метална гаражна врата.

Када говоримо о гаражним вратима, треба да споменемо и то да нека од њих имају бољу топлотну изолацију од других. За која ћете се одлучити – зависи искључиво од позиције ваше гараже. Уколико је гаража у склопу куће или другог објекта који се греје, или пак уколико је користите као радионицу и зими је потребно да је загрејете, требало би да имате гаражна врата са термоизолацијом.

Она се праве од панела са посебном испуном и термо прекидом, тако да обезбеђују заштиту од хладноће или прекомерне топлоте која допире споља. Гараже које су засебни објекти и које се користе само у сврху паркирања аутомобила и складиштења ствари, не морају да имају врата са топлотном изолацијом.

Гаражна врата могу се отварати и затварати ручно или, захваљујући савременим технологијама, већ дуже време постоје аутоматска гаражна врата која користе електромотор. Аутоматска гаражна врата могу имати даљински управљач или се њма управља прекидачем на зиду гараже.

Међутим, ово није новина јер ова технологија постоји већ деценијама. Новина је то да се све више користе паметна гаражна врата, којима се управља помоћу апликације на мобилним уређајима. Као што имамо све више паметних уређаја, којима можемо управљати преко интернета из било које тачке, тако су се и том списку придружила и гаражна врата.

Ова технологија је данас веома доступна и пружа многе погосности. На пример, кренули сте на пут и нисте сигурни да ли сте затворили и закључали гаражна врата. Нема проблема, ту је апликација пеко које ћете све то проверити и ако треба затворити врата од гараже.

Ова врста контроле је одлична и из аспекта да не морате да излазите из кола када дођете кући, да бисте отворили гаражу, што је нарочито корисно када напољу пада киша, сувише је хладно или топло итд. У сваком случају, паметна гаражна врата су одличан и практичан избор.

Данас је на тржишту у понуди веома велики број модела гаражних врата, а највећи избор ћете пронаћи на веб-сајту Огласико где је сваки модел детаљно описан. На једном месту пронађите поунуду свих бољих произвођача, упоредите цене, консултујте се са стручњацима пре него што направите коначан избор.

 

среда, 17. јул 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару