Читај ми!

Изложбом „Гомила ствари“, Џони Деп открио јавности још један свој таленат

У Њујорку је отворена интерактивна и експериментална изложба холивудске звезде Џонија Депа. Славни глумац представио се опусом који је настајао деценијама, а који илуструје његов животни пут, од раних портрета мајке до серије радова о идентитету и слави.

Испуњена „Гомилом ствари" што је и назив изложбе, поставка је осмишљена да води публику кроз различите фазе Деповог живота, као и његовог креативног процеса. Већина радова је на папиру. Почео је да слика и црта још као тинејџер, и то је била нека врста механизма за суочавање, попут вођења дневника.

„Идеја је, претпостављам, да се само прошета кроз гомилу ствари које су годинама биле одложене, јер заиста, никада нисам имао никакве посебне планове да их покажем свету, биле су само за мене. Мој дневни посао је глума, снимање филмова, али имао сам у животу и друге ствари које су ми биле у најмању руку важне. То јест, музика је моја прва љубав од детињства, али одмах поред тога, је још један, тихи облик изражавања – цртање и састављање слагалица од линија и облика“, каже холивудска звезда.

На изложби се могу видети, поред цртежа и слика, Депови блокови за цртање који истражују бројне стилове, од експресионизма до надреализма, и до сада невиђена дела, како у физичкој тако и дигиталној форми. Међу најистакнутијим су интимни портрети чланова породице и пријатеља. Свака просторија прича другу Депову причу и пружа посетиоцима имерзивно искуство.

„Мислим да његов рад заиста карактерише веома спонтан, неприпремљен процес и то му омогућава да се удуби у своје омиљене теме, као што су људскост и рањивост што ствара осећај аутентичности. Изложба покушава да прикаже тај стваралачки процес различитим причама које су у вези са одређеним тренутком његовог живота или одређеним искуством“, објашњава Ен Софи Вилемин, историчарка уметности.

Депова уметност одражава његово путовање. Оно што је почело као компулзивна потреба за стварањем, истраживањем мисли и осећања, развило се у богат и разноврстан рад, прожет широким утицајима из историје уметности.

субота, 12. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи