Читај ми!

Ко шиша протокол – шта је то толико привукло Макрона у Матици српској

Председник Француске Емануел Макрон посетио је Галерију Матице српске у Новом Саду, а занимљиво је што се у њој задржао 30 минута више него што је било планирано.

Након што се упознао са највреднијим делима сталне поставке Матице српске, француски председник рекао је да му је жао што није могао да остане дуже.

 „Морам да кажем да је импресивно видети све те уметнике и начин на који нација размишља и остварује се кроз уметност“, рекао је Макрон.

Веза између српске и француске уметности му је била позната, али је „дивно видети јасну илустрацију те везе“.

Француски и српски председник су се током посете Матици српској уписали и у књигу утисака. Макрон је захвалио председнику Вучићу и колективу Матице српске који су му омогућили да види националну културу и уметност Србије.

Председник Вучић написао је да је поносан што је са француским председником могао да посети једно од најважнијих места српске прошлости, садашњости и будућности.

„Захвалан сам свим запосленима на чудесном гостопримству и изузетном знању које су покушали да нам пренесу“, додао је Вучић.

Од Ђуре Јакшића и Уроша Предића до зографског сликарства 

„Ово је била велика част и подршка свему што радимо и тиме што смо од Матице српске направили један модеран европски музеј. Мислим да је било дивно видети како наша национална уметност и музеј може да импресионира једног светског државника“, истакла је директорка Матице српске Тијана Палковљевић Бугарски.

Иако га је протокол стално пожуривао, француски председник био је веома заинтересован, застајкивао поред појединих слика, гледао, уживао и интересовао се за њих.

„Оно што му је скренуло пажњу био је Ђура Јакшић и чувена слика Устанак Црногораца. Затим је стао поред Уроша Предића и слике Свети Никола спасава бродоломнике због фантастичне поруке коју је том сликом послао“, навела је директорка Матице српске.

Макрона је, према њеним речима, највише заинтересовало зографско сликарство – икона Благовести као најстарије дело колекције Матице српске, која је аутентична и посебна.

„Најпоноснији је био у сали 20. века у којој смо говорили о утицају француске културе на српску, односно париске сликарске школе. Ту је постао веома свестан важности значаја културних односа између наших земаља. Због тога сам предложила двојици председника да се у Паризу организује једна велика изложба српске модерне уметности у којој би учествовале све музејске установе Србије“, истакла је Палковљевић Бугарски.

субота, 31. август 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару