Читај ми!

Преминуо Мухамед ел Фајед, бивши власник Хародса и Фулама, отац Додија ел Фаједа

Мухамед ел Фајед, египатски бизнисмен и бивши власник робне куће „Хародс“ и Фудбалског клуба „Фулам“ преминуо је у 95. години, 26 година након саобраћајне несреће у којој су страдали његов син Доди и принцеза Дајана.

У саопштењу које је објавио ФК „Фулам“, породица Мухамеда ел Фаједа је обавестила јавност да је он преминуо у среду у дубокој старости.

„Госпођа Мухамеда ел Фаједа, њена деца и унуци желе да потврде да је њихов вољени муж, отац и деда преминуо у миру у дубокој старости у среду, 30. августа 2023. Уживао је у дугој и испуњеној старости окружен својим најмилијима. Породица је тражила да се у овом тренутку поштује њихова приватност“, наводи се у сапоштењу.

Мухамед ел Фајед је рођен у Александрији, у Египту. У својој домовини је покренуо сопствени бродарски посао, пре него што је 1966. постао саветник једног од најбогатијих људи света, султана од Брунеја.

Када је стигао у Велику Британију седамдесетих, придружио се управном одбору рударског конгломерата „Лонрхо“ 1975. године, али га је напустио девет месеци касније. Године 1979. године са братом Алијем купује париски хотел „Риц“.

Следећа мета Фаједових је био „Хародс“ и 1985. браћа су успела да добију понуду од 615 милиона фунти за преузимање продавнице у Најтсбриџу. Продао га је 2010. године.

Године 1997. купио је фудбалски клуб Фулам у западном Лондону за 6,25 милиона фунти.

Године 1999. Фајед је пристао да менаџер клуба Кевин Киган преузме дужност менаџера репрезентације Енглеске. Фајед је продао клуб милијардеру бизнисмену Шахиду Кану 2013. године.

Фајед се 1985. оженио бившом финском манекенком Хајни Ватен, са којом има четворо деце, Јасмин, Карима, Камилу и Омара.

Тврдио да син Доди и Лејди Ди нису страдали у саобраћајној несрећи

Мухамед ел Фајед је много година након смрти сина Додија и принцезе Дајане тврдио да није реч о саобраћајној несрећи, већ да су је организовале британске безбедносне службе.

Међутим, француска полиција је закључила јесте у питању несрећа, делом узрокована прекорачењем брзине и високим нивоом алкохола у крви возача Хенрија Пола. Године 2006. истрага британске полиције коју јепред водио лорд Стивенс није пронашла никакве доказе који би подржали тврдње да су службе безбедности на било који начин биле умешане.

Мухамед ел Фајед је постао Дајанин пријатељ захваљујући томе што је спонзорисао добротворне организације и догађаје којима су присуствовали чланови краљевске породице.

петак, 09. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару