Читај ми!

Нови грчки краљ који то никад неће бити

Упознајте принца Павлоса, новог грчког монарха без престола и његову породицу.

Краљ је мртав- живео краљ!

Смрћу последњег грчког краља Константина II, на чело те краљевске куће дошао је његов најстарији син, 55-годишњи принц Павлос. Павлос је рођен 1967. у резиденцији Татoj у Атини, где ће у понедељак бити сахрањен његов отац. Друго је, од петоро деце краља Константина и краљице Ана Марије, најмлађе сестре данске краљице Маргрете Друге. Старија сестра његовог оца, краљица Софија, удата је за бившег шпанског краља Хуан Карлоса, тако да Павлос и његова браћа и сестре имају две тетке краљице.

Када је Павлос имао само седам месеци, његова породица се преселила у Рим, па Копенхаген, а потом и у Лондон, након што је у Грчкој изведен државни удар и завладала војна хунта.
На плебисциту 1974. грчки народ је поновио убедљиво НЕ монархији, укинутој претходне године, па је краљевска породица наставила да живи у егзилу.
Супруг британске краљице Елизабете, принц Филип, био је такође њихов блиски рођак, а две краљевске породице везују и бројна кумства.

Како краљевска традиција налаже, Павлос је образовање стекао на британској краљевској војној академији, а потом, заједно са братом од тетке, шпанским краљем Фелипеом, дипломирао и магистрирао на Џорџтаун универзитету у Вашингтону. Двојица рођака била су "цимери" током студирања, ако се уопште може употребити та реч, јер нису делили собу, него целу кућу.
Радио је у бродским компанијама, а потом се бавио оснивањем разних инвестиционих фондова.
Оженио се 1995. године богатом наследницом Мари Шантал Милер, ћерком америчко-британског бизнисмена Роберта Ворена Милера. Упознали су се на једној забави у Њу Орлеансу, а запросио ју је током скијања у монденском Гштату у Швајцарској.

Мари Шантал је из католичке прешла у православну веру, како би се с Павлосом венчала у катедрали Свете Софије у Лондону по грчком црквеном обреду. Иако је венчање тада окупило крем европских краљевских породица, пред британским законом је било неважеће, јер церемонија није била на енглеском језику. Зато су младенци морали да обаве и грађанско венчање у Челсију.

Павлос и Мари Шантал имају петоро деце, ћерку и четири сина.

Мари Шантал има свој бренд луксузне дечије гардеробе, док је најстарија ћерка Марија Олимпија познато име у свету моделинга и заштитни знак неких ексклузивних брендова, између осталог и Луј Витон ташни.

Њена браћа, Константин Алексиос и Ахилеос Андреас веома су активни на друштвеним мрежама и важе за најпожељније принчеве нежење међу припадницама нежнијег пола.

Иако је, смрћу свог оца, наследио грчки престо, Павлос је постао краљ који то највероватније никада неће бити.
Расположење у грчкој јавности за повратак монархије готово да је равно нули, а млађе генерације потпуно су незаинтересоване за краљевску породицу, дешавања око њих и њихов луксузан живот.

 

Старије генерације нису опростиле бившем краљу што је оставио народ на цедилу у једном од најтежих момената његове историје.

Иако сви претходни шефови државе имају право на државну сахрану, грчка влада није дозволила да сахрана Константина II у понедељак буде државна, већ само приватна церемонија. Премијер Мицотакис је рекао да ће о Константиновом животу "судити историја, поштено и строго".
А ближе се и избори...

 

 

уторак, 13. август 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару