Читај ми!

Да ли је кинески милијардер Џек Ма у (добровољном) егзилу у Јапану

Према извештавању јапанских медија, чувени кинески милијардер Џек Ма, оснивач мегакомпаније „Алибаба“, чија се вредност процењује на око 460 милијарди долара, већ више од пола године живи у Земљи излазећег сунца.

Јапански медији протеклих дана пуни су спекулација да годинама најбогатији Кинез, оснивач пословног конгломерата „Алибаба“, Џек Ма већ више од шест месеци с породицом живи у престоници далекоисточне царевине Токију. Они преносе да је Ма у више наврата виђен у јапанским бањама и ски-центрима, те да се у Земљу излазећег сунца преселио јер је пао у немилост у својој држави и желео да избегне строга ограничења у погледу кретања које је наметала политика потпуног обуздавања новог соја коронавируса.

И заиста, последњих година милијардер Џек Ма, деценијама најбогатији човек у другој економији света, клонио се медија због казнених мера које су кинески судови донели против његових компанија и политичког притиска Комунистичке партије која је, под вођством генералног секретара и председника државе Си Ђинпинга, у настојању да ублажи проблем друштвеног раслојавања повела кампању за сузбијање корупције и незаконитог (и неограниченог) богаћења. Она, поред строжег спровођења прописа у вези са пословањем, укључује и захтеве да познати бизнисмени и друге јавне личности престану са раскалашним и арогантним наступима у медијима који иритирају сиромашније слојеве становништва.

Конкретно, Ма се готово уопште није појављивао у јавности од краја 2020. године када су судски органи спречили листирање на берзи у Хонгконгу моћне пословне групе „Ант“, чији је он већински власник и која је повезана са „Алибабом“, с обзиром на то да је првобитно и била основана како би омогућила плаћање трансакција на интернет платформи „Алибабе“.

„Ант“ је тада онемогућена у настојању да се докопа свежег капитала у износу од чак 35 милијарди долара због нефер пословања – своје приходе стицала је узимајући провизију на масовне онлајн позајмице новца грађанима који је припадао државним банкама, а да није правно делила ризик са њима за невраћене дугове. Западни коментатори, међутим, оцењују забрану листирања групе „Ант“ као последицу јавне критике коју је месец дана раније Ма упутио на рачун покушаја владе да уведе више правила у пословање у ИТ сектору.

Кинеска држава је потом у априлу 2021. казнила и „Алибабу“ новчаним пеналом од 2,8 милијарди долара због монополског понашања на тржишту. Почела је такође да истражује трансакције у вези са медијима у власништву Џека Ма, који не само што поседује утицајни лист Саут Чајна морнинг пост, најтиражнији лист у Хонгконгу, већ има и удео од великих 30 посто у интернет платформи Веибоу, која је кинески еквивалент Твитера

Од арогантног бизнис генија до тихог филантропа

До стопирања изласка групе „Ант“ на берзу, Ма не само што се често појављивао на пословним форумима и презентацијама, већ је имао и разметљиве медијске наступе, попут онога 2019, када је поводом повлачења с места генералног директора „Алибабе“, сместио око 60.000 запослених те компаније у фудбалски стадион и, обучен у кожну рокерску одећу, „частио“ их својом соло свирком на електричној гитари, све са периком и предимензионираним наочарама. 

Штавише, он је у прошлости давао и (претерано) самоуверене изјаве попут оне да „никад не брине о законским прописима јер зна да је добар дечко“, или оне да га „влада воли јер помаже да се развија бизнис“.

Ма је бивши туристички водич и наставник енглеског који је крајем деведесетих у граду Хуангџоу покренуо „Алибабу“, прву кинеску интернет компанију специјализовану за онлајн куповину и пандан америчком „Амазону“. Она је убрзо проширила пословање и на друге области, попут транспорта, финансија и масовне забаве, те израсла у правог дива кинеске економије, који је захваљујући врећама новца које поседује почео да улаже у стотине стартапова из информационог сектора. У тренутку када се Ма повукао са кормила компаније она је запошљавала преко 100.000 људи и на тржишту капитала била вредна читавих 460 милијарди долара. 

Ма је стекао баснословно лично богатство, у 2019. процењено на око 54 милијарде долара, захваљујући свом предузетничком духу, проницљивости и величини кинеског тржишта, али, оцењују стручни коментатори, и захваљујући чињеници да у првих петнаестак година овог века сектор информационих технологија у Кини није био адекватно регулисан, због чега су постојале законске рупе које су омогућавале интернет компанијама попут „Алибабе“ и „Тенсента“ да израсту у монополске гиганте који уцењују предузећа којима су потребне њихове рекламне, продајне и финансијске услуге. 

Међутим, крајем прошле деценије кинеска држава је одлучила да уведе више реда и разбије монополе у ИТ индустрији, те да обузда екстравагантно понашање нових домаћих богаташа који су се кроз мејнстрим и друштвене медије разметали својим поседима и приволи их на расподелу богатства, односно, донације социјално угроженима.

То је за њу од суштинског значаја, јер је процеп између богатих и сиромашних у земљи у међувремену постао толико велик да се чинило да од јавно прокламованог социјализма није остало ни „с“.

Тако је и ексцентрични Ма морао да се трансформише у ненаметљивог филантропа и донатора, па је 2021. године, његова компанија „Алибаба“ почела да враћа дуг друштву и држави у којима је згрнула своје невероватно богатство, купујући и поклањајући медицинску опрему и вакцине за борбу против епидемије ковида. Он сам, у ретком наступу пред камерама, тада је и најавио улагање у неразвијене руралне делове Кине, који су и даље погођени сиромаштвом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 13. август 2024.
37° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару