Читај ми!

Преминуо легендарни Џери Ли Луис, рокенрол „Убица“ и јахач великих ватрених кугли

Рокенрол пионир Џери Ли Луис преминуо је у 88. години. Легендарна фигура музичке сцене 50-их година остаће упамћен као човек који је трасирао правац рокенрола, али и утабао пут будућим генерацијама „дивљих“ фронтмена.

Апсолутно доминантна личност послератне поп и рок сцене Џери Ли Луис, најпознатији по својим енергичним наступима, дивљој природи и огромном музичком таленту, преминуо је у свом дому у округу Десото на Флориди у 88. години.

Луис је због свог енергичног понашања на сцени стекао надимак „Убица“. Описиван је као „први велики дивљи човек рокенрола“, а сматра се и једним од најутицајнијих пијаниста 20. века.

Са правом се сматра пиониром рокенрола, јер је један од, ако не и најзаслужнији за покретање бржег рокенрол звука и популаризацију рокабили жанра, који је потекао на америчком југу као мешавина кантрија и блуза.

Први сингл Crazy Arms објавио је за „Сан рекордс“ 1956. године, а већ наредне године га је хит Whole Lotta Shakin' Goin' On лансирао у мејнстрим стратосферу.

Уследио је низ култних хитова, попут Great Balls of Fire, Breathless и High School Confidential.

Међутим, његов метеорски успех је истом брзином и нестао након његовог венчања са Мајром Гејл Браун, његовом тринаестогодишњом рођаком.

Упркос томе што је наставио да ствара, његова репутација била је значајно нарушена. Луис је крајем 60-их направио транзицију у кантри жанр, а хит Another Place, Another Time га је поново сместио на топ-листе.

Крајем 60-их и током 70-их каријера му је поново кренула узлазном путањом, а објавио је више од 30 песама које су се пеле на прво место Билбордове кантри топ-листе: To Make Love Sweeter for You, There Must Be More to Love Than This, Would You Take Another Chance on Me, Me and Bobby McGee...

Освојио је скоро сва могућа признања, укључујући и четири Гремија, као и два Гремија за животно дело. Примљен је у Дом славних рокенрола, а бројни критичари и часописи сврставају га на своје листе 100 највећих и најутицајнијих уметника 20. века.

Дивља природа на сцени била је одраз његове неукротиве личности, о чему говори и буран љубавни живот током ког је имао чак седам бракова. Луиса су такође пратиле и бројне личне трагедије, међу њима свакако највеће смрт две супруге и два сина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 14. август 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару