Читај ми!

Раскол у данској краљевској породици

Одлука данске краљице да одузме принчевске титуле деци свог млађег сина изазвала је праву пометњу и раскол у краљевској породици. Док је породица млађег сина шокирана и збуњена, супруга старијег сина сматра да је одлука исправна.

Деца принца Јоакима од Данске, млађег сина краљице Маргрете Друге, од 1. јануара следеће године више неће имати титуле принчева и принцеза, нити ће моћи да се ословљавају као "краљевска височанства". Убудуће ће носити титуле грофа тј. грофице од Монпеза и бити ословљавани као "екселенције".

Одлука краљице односи се на четворо деце принца Јоакима: синове Николаја и Феликса, које има са првом супругом Александром, као и на његову млађу децу, Хенрика и Атину, коју има са садашњом супругом Мари.

Деца ће задржати своје место у линији наследства круне (тренутно су од седмог до десетог места, иза свог стрица престолонаследника Фредерика, његове деце и свог оца).

Краљевска палата саопштила је да је одлука, која је припремана неколико месеци, у складу са потезима које су и друге европске краљевске куће повукле у последње време и да је жеља краљице да њени унуци могу самостално да управљају својим животима у већој мери, без ограничења и обавеза које подразумева формална припадност данском Краљевском дому.

Како преноси Hello, краљица је рекла да је одлуку донела после дужег разматрања и да сматра да ће она бити добра за њене унуке.
Међутим, изгледа да баш и није тако.
Дански медији преносе изјаву принца Јоакима, који тврди да је о мајчиној намери обавештен само пет дана раније. У шоку су и неверици, открили су у заједничком интервјуу Јоаким и његова супруга Мари, која је чак, са сузама у очима испричала да је због тога њихова најмлађа ћерка, 10-годишња Атина, претрпела малтретирања вршњака у школи у Паризу где живе. „Сви смо веома тужни. Никад није забавно видети да се ваша деца тако малтретирају. Налазе се у ситуацији коју не разумеју", рекао је Јоаким Екстрабладету.

Његов најстарији син, 23-годишњи принц Николај, који је манекен многих познатих светских брендова и живи у Копенхагену, каже да је тужан и збуњен зашто је све морало да се деси на овакав начин. Он такође тврди да је о свему обавештен свега неколико дана раније.

Занимљиво је да данска краљица иначе важи за врло "либералну". Није имала ништа против тога што су њени синови брачну срећу потражили далеко од европских аристократких кругова. Прва Јоакимова супруга, пет година старија Александра, је из Хонг Конга и била је вероватно прва принцеза егзотичног азијатског порекла у Европи. Сада, после развода, има титулу грофице од Фредериксборга.
И она је поделила са данским медијима тугу, шок и неверицу.
"Ово долази као гром из ведра неба. Деца се осећају изопштено. Не могу да разумеју зашто им се одузима идентитет", рекла је преко својих представника за штампу.
После развода од Александре, Јоаким се оженио Францускињом Мари, која је такође из грађанске породице.

И старији краљичин син, престолонаследник Фредерик, изабрао је животну партнерку на другом континенту, у далекој Аустралији, после фаталног сусрета у једном бару у Сиднеју за време Олимпијаде 2000. Принцеза Мери је рођена у Тасманији и у браку са Фредериком има четворо деце. Најстарији, 16-годишњи принц Кристијан, је други у реду за дански престо.
Мери је такође одговарала на питања новинара поводом краљичине одлуке, трудећи се да покаже разумевање за родбину, али и јасно изразивши подршку краљици.
„Могу да разумем да је то била тешка одлука за доношење и веома тешка за примање. Али то не значи да одлука није исправна", рекла је Мери, а пренео Hello.
Она је додала да би до промена могло доћи и када су у питању титуле њене млађе деце, 15-годишње Изабеле и 11- годишњих близанаца Винсента и Жозефине, када једног дана њен син Кристијан постане монарх. "Ко зна како ће изгледати Краљевска данска кућа у његово време", рекла је Мери.

Да је већ одавно "нешто труло у држави данској", бар када је реч о односима унутар породице, разоткривају медији ових дана. Тврде да постоји нетрпељивост између две краљичине снаје, Мери и Мари, и да се све закувало када је Мари јавно изјављивала како је њена породица против своје воље морала да се пресели у Париз, када се њен супруг Јоаким разболео. То су поткрепљивале и фотографије принца Фредерика како посећује брата у Паризу, на којима нема Мари ни на видику.
Одлука краљице додатно је заоштрила односе. Јоаким тврди да није ни разговарао с мајком откако му је вест саопштена, а и комуникација међу браћом је, како каже "онаква каква би уопште могла да буде".

среда, 14. август 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару