Читај ми!

Годар одредио дан смрти – одабрао да умре уз медицинску помоћ

У медицинском извештају о смрти Жан-Лика Годара наводи се да је синеаста одлучио да сам оконча живот. Како наводи Годаров адвокат, редитељ је прибегао правној помоћи у Швајцарској ради добровољног одласка – еутаназије.

Швајцарско-француски редитељ Жан-Лик Годар, који је заслужан за револуцију у европској послератној кинематографији, одабрао је да умре уз медицинску помоћ, потврдио је његов адвокат.

У медицинском извештају о смрти 91-годишњег редитеља пише да је сам одлучио да оконча живот. „Прибегао је правној помоћи у Швајцарској ради добровољног одласка“ због „вишеструких онеспособљавајућих болести“, рекао је Годардов правни саветник Патрик Жанерет.

Породица цењеног режисера саопштила је да је Жан-Лик Годар преминуо у 92. години „мирно код куће“ у присуству супруге Ан-Мари, швајцарске филмске редитељке.

Годар, који је рођен у Паризу 1930. године у француско-швајцарској породици, последњих неколико деценија живео је изузетно повучено у једном швајцарском селу.

Француски лист Либерасион пише, позивајући се на неименовани извор близак породици: „Није био болестан, једноставно је био исцрпљен. Зато је донео одлуку да оконча живот. То је била његова одлука и било му је важно да се то сазна“.

Пракса еутаназије, то јест потпомогнутог умирања, регулисана је у Швајцарској и дозвољена ако се без себичних мотива нуди особи која је способна да трезвено размишља и то да би окончала сопствену патњу.

Либерасион је цитирао Годарову изјаву швајцарској телевизији на Канском фестивалу 2014. године, када је редитељ изнео свој став о умирању.

Годар је навео да не би желео да настави да живи по сваку цену. „Ако сам превише болестан, немам никакву жељу да ме вуку у колицима... никако“, рекао је тада.

Упитан да ли може да замисли да прибегне асистираном умирању, одговорио је потврдно, али је додао да је „за сада та одлука веома тешка“.

У Француској закон дозвољава лекарима да пацијенте у терминалним фазама болести држе под седативима до смрти, али еутаназија није дозвољена.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 15. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару