Читај ми!

Преминула Ирена Папас, легендарна грчка глумица и певачица

Легендарна грчка глумица Ирена Папас, једна од најзначајнијих грчких глумаца своје генерације, преминула је у 96. години. Њену смрт је потврдио портпарол грчког министарства културе.

Грчка глумица и певачица Ирена Папас рођена је у месту Хилиомоди, у близини Коринта и остварила је каријеру дугу више од пола века. Међународно признање стекла је захваљујући награђиваним холивудским филмовима, Грк Зорба, З и Топови са Наварона.

У филму Грк Зорба играла је са Ентонијем Квином грчку удовицу коју су сељани каменовали због њеног избора љубавника. У политичком трилеру З (1969) Косте Гавраса, за кога се тврди да јој је отворио врата међународне каријере, смештеном у грчки град Солун, играла је удовицу лика који је глумио Ив Монтан. У остварењу Топови са Наварона (1961), снимљеном делимично на острву Родос, глумила је борца покрета отпора из Другог светског рата.

Године 2018. објављено је да Папас болује од Алцхајмерове болести већ пет година и од тада је живела далеко од очију јавности.

Мајка Ирене Папас је била учитељица, а отац је предавао класичну драму. Говорила је да је глумом била фасцинирана од малих ногу и глумила би као дете док су се друга деца играла.

Живот јој се променио када се породица преселила у Атину када је имала седам година. Када је дебитовала у позоришту, добила је надимак Каријатида који ће је пратити током целог живота. Пре каријере на филму играла је класични позоришни репертоар – Ибзена, Шекспира, а ликови из старогрчких трагедија обележили су неке од њених првих продора у професионални свет глуме.

Своје прво остварење снимила је 1948. С другим филмом 1951. учествује на Канском фестивалу и тамо доживљава невероватан међународни успех.

Године 1952. године, попела се на сам врх, пробила се у биоскопе широм света, што су многи други раније безуспешно покушавали. Са преко 70 снимљених филмова улази у историју филма као најангажованија грчка глумица. Обилази све континенте снимајући филмове, од Холивуда, Југославије, Либије, Марока, Бразила, Аустралије, Португала...

Лични живот

Лични живот Ирене Папас често је био у центру пажње више него њена филмска каријера. Када је имала само 21 годину, први пут се удала за редитеља Алкиса Папаса. Нажалост, брак није потрајао, и развели су се четири године касније.

Можда најзанимљивије поглавље романтичног живота Ирене Папас догодило се 1954. године када је упознала Марлона Бранда, кога ће касније назвати љубављу свог живота.

„Никада од тада нисам волела човека као што сам волела Марлона. Он је био највећа страст мог живота, апсолутно човек до кога ми је било највише стало и кога сам највише ценила“, говорила је Папасова.

Поред тога, њен живот су обележили и веома смели политички ставови. Била је доживотни либерал, а 1967. године када је војна хунта у Грчкој први пут дошла на власт, позвала је на „културни бојкот“ против „Четвртог рајха“.

Њено жестоко јавно противљење режиму, када је хунта консолидовала своју власт 1967. године, одвело ју је у изгнанство. Живела је у Италији и Њујорку пре него што је успела да се врати у Грчку 1974. године.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 15. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару