Читај ми!

Приватни летови богатих и славних трују планету, ко су десет највећих загађивача

Процењује се да је приватни авион Тејлор Свифт од почетка године емитовао 8.300 тона угљеника током 380 сати лета, што познату певачицу ставља на прво место листе славних личности које највише загађују околину, показују подаци које је објавила британска агенција за дигитални маркетинг „Јард“.

Није тајна да је путовање авионом еколошки најмање прихватљив начин превоза. Емисија угљен-диоксида по пређеном километру је највећа у односу на било који други облик транспорта, међутим, с обзиром на број особа које лете авионом, донекле се ублажава овај утицај.

Главни проблем са ваздушним саобраћајем представљају власници приватних авиона јер они имају непропорционалан утицај на животну средину. Приватни авиони су највећи емитери штетних гасова по путнику. Такође, то је посебно популаран начин путовања међу славним личностима које се јако често одлучују за летове на невероватно кратким релацијама, уместо да изаберу неку еколошки прихватљивију алтернативу.

Након што је Кајли Џенер објавила на свом профилу на Инстаграму фотографију са аеродрома ње и Тревиса Скота уз текст „Хоћемо ли да летимо мојим или твојим?“, мреже су се усијале и многи су бурно реаговали због оваквог разметања.

Тим агенције за дигитални маркетинг „Јард“ желео је да сазна које познате личности су захваљујући возикању приватним авионима атмосферу загадиле са највише угљеника од почетка 2022. године. Истажили су преко 1.500 летова познатих личности узимајући податке од Селебрити џетса и упоредили их са емисијом угљен-диоксида опште популације која је летела авионом и сваке познате личности.

Подаци садрже број летова које је свака звезда до сада обавила, просечно време трајања лета, број пређених километара и укупну количину угљенд-диоксида од почетка године. Испоставило се да Кајли Џенер није ушла ни међу првих 10 највећих загађивача у оквиру џет-сета, у ствари, била је 19.

Подаци које је објавио „Јард“ откривају да су познате личности од почетка 2022. године емитовале у просеку 3.376,64 тоне угљен-диоксида само својим приватним авионима. То је 482,37 пута више од годишње емисије која одлази на просечног путника од само седам тона угљен-диоксида годишње.

Просечно трајање лета славних износило је само 71,77 минута и у просеку су пролазили око 100 километара по лету.

Десет највећих загађивача међу славним личностима

1. Тејлор Свифт

Тејлор Свифт је тренутно највећа поп принцеза, али „Јардово“ истраживање је показало да госпођица Свифт највише доприноси загађењу планете у овој години. Имајући укупно 170 летова од јануара, млазњак Свифтове је сакупио огромних 22.923 минута у ваздуху – 15,9 дана. Прилично велика количина с обзиром на то да тренутно није на турнеји.

Млазњак певачице има просечно време лета од само 80 минута и 224 километра по лету. Њена укупне годишње емисија износи 8.293,54 тоне, или 1.184,8 пута више од укупних годишњих емисија просечне особе.

Најкраћи лет који је Тејлор имала у 2022. години трајао је само 36 минута од Мисурија до Нешвила.

2. Флојд Мејведер

Боксерска легенда Флојд Мејведер налази се тик иза Тејлор Свифт са 7.076,8 тона угљен-диоксида који је избацио његов приватни авион ове године, што 1.011 пута више од просечне особе годишње.

Међутим, Мејведеров авион је сакупио више летова од било које друге познате личности на овој листи. До сада је ове године остварио 177 – у просеку 25 летова месечно, скоро један сваког дана!

Најкраћи лет који је Мејведер забележио трајао је само 10 минута, слетео је у Лас Вегас и емитовао једну тону угљен-диоксида.

3. Џеј Зи

Трећи на листи је репер и супруг Бијонсе, Џеј Зи. „Јардово“ истраживање је показало да је од почетка године, Џеј Зијев приватни авион обавио 136 летова, емитујући 6.981,3 тоне угљен-диоксида. То је 997,3 пута више од годишњих емисија просечне особе.

Као и Тејлор, Џеј Зи тренутно није на турнеји и његово просечно време лета је нешто више од сат времена. До сада његов авион је имао 19.296 минута лета – 13,4 дана. Летови укључују 35-минутно путовање од Њу Џерсија до Бостона и 29-минутни лет од Северне Каролине до Охаја.

4. Александер Родригес

Бивши вереник Џенифер Лопез и играч бејзбола, познат под надимком Еј-Род негује прилично раскошан стил живота. Он је ове године из свог приватног авиона избацио 5.342,7 тона угљен-диоксида – 763,24 пута више него што просечна особа произведе током године.

Од јануара, Еј-Родов млазњак је обавио 106 летова, проводећи у просеку само 80 минута у ваздуху, а крив је и за неколико кратких летова, од којих је најкраћи трајао само 34 минута.

5. Блејк Шелтон

Амерички певач кантри музике и супруг Гвен Стефани, Блејк Шелтон, имао је невероватних 111 летова својим приватним авионом ове године са 12.424 минута проведених у ваздуху – или 8,6 дана.

Блејков млазњак има просечно време лета нешто више од сат времена, 64,37 минута и до сада је емитовао 4.495 тона угљен-диоксида, 642 пута више од онога што просечна особа произведе током целе године.

Најкраћи летови укључују 38-минутно путовање од Тексаса до Оклахоме и 27-минутни лет од аеродрома Ван Најс у Лос Анђелесу, до аеродрома Сан Дијего, такође у Калифорнији.

6. Стивен Спилберг

Легендарни филмски редитељ Стивен Спилберг је шести на листи, а његов авион је ове године обавио 61 лет и емитовао 4.465 тона угљен-диоксида. Спилберг, међутим, има друго најдуже просечно време лета на овој листи, око сат и 47 минута.

Укупно време које је његов приватни авион провео летећи ове године је 12.341 минут: 8,57 дана. У најкраће летове спада 25-минутно путовање од аеродрома у држави Њујорк до Њу Џерсија и 18-минутни лет од Амстердама до Ротердама – који су удаљени 78 километара.

7. Ким Кардашијан

Као и њеној сестра Кајли, ни Ким Кардашијан се не устручава да на друштвеним мрежама својих 326 милиона пратилаца обавести о својим летовима. Често дели снимке унутрашњости и спољашњости авиона када га користи, а недавно је поделила снимак авиона са рођенданске забаве ћерке Норт Вест.

Од почетка године млазњак Ким Кардашијан је емитаова 4.268,5 тона угљеника током 57 летова. У лету је провела просечно 85,49 минута и просечно прелазила 160 километара.

Њена најкраћа путовања укључују 38-минутни лет до Палм Спринга, који је емитовао три тоне угљен-диоксида, и 23-минутни лет од Сан Дијега у Калифорнији до Камарила, такође у Калифорнији.

8. Марк Волберг

Осми на „црној листи“ загађивача је глумац Марк Волберг који је до сада емитовао 3.772,85 тона угљен-диоксида током 101 лета – што је 538,9 пута више од просечне особе годишње.

Укупно време лета Марковог млазњака износи 10.428 минута, или 7,2 дана у ваздуху. Његово просечно време лета је најдуже на овој листи, али је и даље само 117,45 минута, у просеку око 140 километара по лету.

Маркови најкраћи летови укључују 29-минутно путовање од Ван Најса у Калифорнији до Палм Спрингса.

9. Опра Винфри

Мултимилијардерка, телевизијска водитељка Опра Винфри емитовала је 3.493,17 тона угљен-диоксида из свог приватног авиона ове године кроз укупно 68 летова – 499 пута више од укупне годишње емисије просечне особе.

Приватни авион Опре Винфри, вредан 75 милиона долара, путује у просеку 81,13 минута у исто време са просечном раздаљином од 160 километара. Најкраћи летови укључују 14-минутни лет од Ван Најса у Калифорнији до Санта Барбаре и 16-минутни лет који је произвео једну тону угљен-диоксида.

10. Тревис Скот

Док би просечно време лета Кајли Џенер могло да буде само 24,5 минута, „Јардово“ истраживање је показало да она није међу 10 највећих загађивача међу славнима.

Међутим, њен партнер, репер Травис Скот, то ради, сакупивши 3.033,3 тоне угљен-диоксида само ове године, са просечним дужином лета од само 11,7 километара – најкраћи просек међу првих 10.

Тревисов млазњак провео је у ваздуху ове године 8.384 минута, или 5,8 дана.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 16. август 2024.
30° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару