Читај ми!

И после четврт века од убиства Ђанија Версачеа његова смрт је и даље мистерија

Ђани Версаче убијен је у Мајамију пре тачно 25 година на прагу своје виле пошто је изашао да купи новине. Званично усмртио га је Ендру Кунан, али ово убиство је још увек обавијено велом мистерије.

Када су пре тачно 25 година италијански медији, 15.јула 1997. у три по подне дали вест о убиству славног модног креатора Ђанија Версачеа, било је јасно да се завршава једна епоха и да, не само у моди, ништа више неће бити исто.

У златној епохи за моду, у свету без друштвених мрежа, шармантни, неодољиви, дружељубив модни креатор, како су га описивали његови пријатељи и сарадници, који је створио супер моделе, био је у стању да уједини поп-арт и музику, традицију и иновативност, да облачи истовремено Лејди Дајану, Мадону, Елтон Џона, Принца и певача групе „Ганс енд роузис“.

„Начин на који је комуницирао Версаче својим колекцијама омогућавао је људима да, облачећи се у његову одећу, на максималан начин представе своју личност. Ако си се облачио у Верачеа значило је да желиш да свету покажеш да си другачији, да ниси униформисан, да си храбрији. Када кажемо Версаче сви на свету знају о коме причамо. Боје, златне ланце, медузу, то шаренило које је истовремено секси и рок“, наводи Тони ди Корћиа, аутор биографије Ђанија Версачеа.

Версаче је стигао у Милано 5. септембра 1972. године. Момак из Ређо Калабрије, са југа Италије, следио је свој сан у који је толико веровао да је успевао да заслепи и освоји све око себе. Невероватно позитивна особа која је знала да заведе људе, да их привуче, и нико пред њим није остајао равнодушан.

„Он је био испред свог времена, сам је све створио јер је страствено веровао у то што жели да ради. То није било лако време, нарочито за мушкарца са југа Италије који иде на север да би се бавио модом. Он је створио империју и данас кад кажемо Версаче не постоји нико ко не зна ко је он. Он и Армани су били алфа и омега италијанске моде, толико различити, а оставили су неибрисив траг. Када су они стварали моду ревије су имале смисла, данас нема више идентитета, нико више не уме да препозна о ком је креатору реч, јер су сви исти. Армани ми је и написао предговор за биографију о Ђанију. Од девет књига које сам написао, три сам посветио њему“, наглашава биограф.

И мада је имао куће у Мајамију, Њујорку и Милану, никада није заборавио своје корене из Калабрије. Био је окружен џет-сетом и звездама, али његови најближи сарадници су одувек били његов брат Санто и сестра Донатела, његова муза.

„Познајем јако добро Ђанијеву породицу. Донатела је данас успела да приближи моду Версаче и младима, инфлунсерима, знала је да пронађе заједнички језик са њима. Када је Ђани убијен ја сам мислио да је то нека лажна вест. Било је то нешто потпуно незамисливо. Он је био симбол веселости, боја, сунца тако да нико није могао да га повеже са нечим тако трагичним. Био је то потпуни апсурд који је оставио дубоког трага на свима и ја се према његовој смрти односим са великим поштовањем“, закључује Тони ди Корћиа.

Ђани Версаће убијен је у Мајамију пре тачно 25 година у 09.06 минута ујутру, на прагу своје виле након што је изашао да купи новине, званично од стране Андруја Кунанана иако је његово убиство још увек обавијено велом мистерије.

петак, 16. август 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару