Читај ми!

Београдска филхармонија свом директору посвећује опроштајни концерт 1. октобра

Од Ивана Тасовца, директора Београдске филхармоније, који је синоћ изненада преминуо, опраштају се бројни пријатељи и поштоваоци. Уместо комеморације, Београдска филхармонија свом директору посвећује опроштајни концерт, сутра на Коларцу од 20 часова са музиком Дмитрија Шостаковича.

Био је јединствен у свему. У музици је померао границе, а оригиналним идејама класику наметао широкој публици. Само је он знао да Филхармонију доведе у поште и салоне, светске диригенте на чело наше Филхармоније, а у оркестар звезде уметничке музике.

„Иван је био визионар, један вечити златни дечак. За нас много више него директор и то место у деветом реду на Коларцу и у тој новој дворани биће апсолутно и заувек његово. Не само сутрашњи концерт, већ сви наредни концерти заиста ће бити посвећени њему“, каже виолинисткиња Тијана Милошевић.

Иван Тасовац преминуо је изненада у 56. години. Рођен је 1966. године у Београду. У дванаестој години је дебитовао са оркестрима Београдске и Загребачке филхармоније.

Говорио је да му је једини задатак била аутентичност, а о њој је учио на Конзерваторијуму „Петар Иљич Чајковски“ у Москви, где је дипломирао и магистрирао клавир. Током професионалне пијанистичке каријере наступао је као солиста и са оркестрима широм света и региона.

„Иван Тасовац је био заиста једна посебна нота у нашем културном животу. Она нота која је давала генијалност читавој партитури, читавој композицији и она нота која обично јесте другачија и обично штрчи и онда је ми не препознамо на време као друштво“, истакла је балетска уметница Аја Јунг.

Осим у музици, његова оригиналност огледала се у хумору, ставу и бритком језику. На челу Београдске филхармоније био је од 2001. године. Заслужан је за обновљене инструменте, реконструкцију зграде Београдске филхармоније и оркестар подмлађен најбољим музичарима Србије и света.

Поред међународних гостовања оркестра широм Европе, на његову иницијативу, 2014. године је реализована прва турнеја у историји Београдске филхармоније у Америци. Био је министар културе и информисања од 2013. до 2016. године.

Иван је посветио живот највећим људским вредностима уметности и љубави према отаџбини. „Почивај у миру, пријатељу мој, а ми ћемо наставити борбу за још бољу и јачу Србију, за коју си и ти живео“, истакао је председник Вучић на Инстаграму.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 01. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи