Читај ми!

Годишњица смрти принцезе Дајане: Чарлс против краљице  

Британски медији први пут откривају детаље сукоба британског суверена са сином због његовог инсистирања да тело бивше супруге врати у Уједињено Краљевство уз највише почасти што јој, као разведеној супрузи престолонаследника, по протоколу није припадало.

Тридесет први август – годишњица смрти британске принцезе Дајане, која је пре двадесет четири године подлегла повредама задобијеним у ударцу њеног возила у стуб тунела у центру Париза.

Сваке године британски медији нађу простора да обележе годишњицу губитка „народне принцезе", како су је назвали, алудирајући на њено старо енглеско племићко порекло, које је у контрасту са чињеницом да је владајућа династија Виндзора заправо немачког порекла и да се до Првог светског рата звала династија Хановера.

Ове године медији, превасходно али не и искључиво десничарски, налазе и лепу реч за принца Чарлса, што је донедавно било незамисливо због скандалима и прељубама праћеног развода овог престолонаследничког пара.

Листови подсећају да је управо престолонаследник Чарлс имао тежак и тужан задатак да синовима Вилијаму и Харију саопшти вест о мајчиној погибији.

Међутим, први пут откривају да је престолонаследник Чарлс од почетка инсистирао да лично отпутује у Париз и краљевским авионом у земљу пренесе тело бивше супруге.

Томе се, истичу медији, краљица Елизабета Друга у први мах оштро супротставила. Но, принц Чарлс је наставио да инсистира, те је краљица ипак попустила.

Тако се он, само годину дана после развода, обрео у париској универзитетској болници Питје-Салпетријер (Pitié Salpêtrière), заједно са сестрама принцезе Дајане – лејди Џејн Фелоус и лејди Саром Макоркодејл.

У болницу су пре њих стигли Дајанин батлер Пол Бурел и чланови њене најуже послуге.

„Чарлс је био очајан. Она је ипак била жена коју је волео на свој начин", сећа се Бурел.
Сам принц Чарлс признаје да се „распао" на вест о смрти бивше супруге.

Пријатељ принцезе Дајане новинар Ричард Кеј окарактерисао је супротстављање принца Чарлса краљици као „изненађујуће храбар потез".

Тако је ковчег са телом принцезе Дајане, на инсистирање бившег супруга, обмотан у краљевску заставу и грб, стигао краљевским авионом у базу британске Краљевског ваздухопловства Нортхолд у предграђу Лондона.

Одатле је пренесен у палату Светог Џејмса – резиденцију принца Чарлса, а затим у Кенсингтонску палату, некадашњу принцезину резиденцију.

среда, 02. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи