Читај ми!

Где је нестао виски који је поклоњен Помпеу

Стејт департмент истражује где се налази боца јапанског вискија вредна 5.800 долара која је, према подацима Националног регистра, поклоњена бившем државном секретару Мајку Помпеу.

Јапанска влада поклонила је боцу вискија Помпеу 2019. године, наводи се у документу Министарства спољних послова САД. Међутим, није јасно да ли је сам Помпео добио виски или га је особље прихватило.

Помпеов адвокат, Вилијам Барк, рекао је за Вол Стрит џорнал да се бивши државни секретар „не сећа да је примио флашу вискија и да не зна шта се са њим догодило“.

Си-Ен-Ен је затражио коментар и од Помпеовог портпарола и од портпарола Стејт департмента.

„Надлежна служба бави се овим питањем и покренута је истрага“, наводи се у саопштењу Стејт департмента.

Нестанак поклона могао би да угрози углед Помпеа, који је дао јасне назнаке да би могао бити кандидат за председника САД 2024. године.

Америчким званичницима је забрањено да примају личне поклоне од страних влада. Такође, „одбијање поклона би изазвало неугодност и за онога ко жели да дарује званичника и владу САД па се поклони предају Националном регистру“, прецизира Стејт департмент.

Америчким званичницима закон дозвољава да задрже поклоне који коштају мање од 390 долара. Ако постоје поклони изнад те цене, званичници су законски обавезни да плате разлику.

Скупи виски налази се на листи поклона коју ажурира Канцеларија протокола Стејт департмента, а на којој су сви поклони уручени високим званичницима.

Независни надзорник Стејт департмента раније ове године открио је да су Помпео и његова супруга Сузан Помпео прекршили федерална етичка правила упутивши преко 100 личних захтева који нису имали везе са дужностима државног секретара.

Међу захтевима су били наручивање поклона, резервација термина у салонима, као и активности које подразумевају бригу о породичном псу.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 02. октобар 2024.
23° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи