Читај ми!

Илон Маск напунио 50 – пут до богатства преко смарагда и електричних аутомобила

Челник компанија „Тесла“ и „Спејс-Екс“ Илон Маск прославио је 50. рођендан. Иако је потекао из имућне породице, Маск је, пре свега, захвљујући свом изузетном предузетничком осећају изградио империју и постао један од најбогатијих људи на свету.

Човек који је од мале калифорнијске компаније за производњу електричних возила направио највреднију аутомобилску компанију, почетком године држао титулу најбогатијег човека на свету чији је хоби играње са криптивалутама на Твитеру, Илон Маск загазио је у шесту деценију.

Његов пут ка звездама почео је у имућној породици. Његова мајка, Маје Маск, била је манекенка која је красила насловне стране Тајма и Вога. Била је финалисткиња избора за мис Јужне Африке 1969, а годину дана касније удала се за Ерола Маска.

Средином 80-их породица Маск уживала је у великом богаству након што је Ерол купио рудник смарагда од новца који је добио од продаје приватног авиона за 80.000 фунти.

„Отишли смо код купца кући где је отворио свој сеф, а у њему су били свежњеви новца. Платио ми је 80.000 фунти. Била је то огромна свота новца“, рекао је једном приликом Ерол Маск за Бизнис инсајдер.

Убрзо му је понуђено да уложи 40.000 фунти у рудник смарагда, па је тако заједно са својим пословним ортаком постао сувласник рудника на шест година. Испоставило се да је то био пун погодак.

„Били смо веома богати. Понекада нисмо могли да затворимо врата сефа од новца у њему“, присетио се Ерол.

Њух за бизнис

Ипак, Илон није желео да се кити очевим перјем. После тинејџерских година, почео је да паметним улагањем, оснивањем компанија и привлачењем инвеститора увећа своје богаство вишеструко.

Заједно са братом Кимбалом, Маск је основао 1995. године компанију „Зип 2“, коју је „Компак“ две године касније откупио за 307 милиона долара, а он је за својих 7 одсто удела добио 22 милиона долара. 

Убрзо је основао „Екс-ком“ (X.com), компанију за онлајн плаћање, која се спојила са онлајн банком „Конфинити“. Временом је њихов услужни сервис „Пејпал“ заменио име компаније и постао најуноснији њен део.

„И-беј“ га је купио 2002. године, а Маск је као највећи акционар званично добио 100 милиона долара, мада се та бројка према неким наводима кретала између 165 и 180 милиона долара.

Свемир је граница

Било како било, са тим новцем Маск је основао „Спејс-Екс“ 2002. и „Теслу“ 2003. године. Почеци ове две инвестиција били су, најблаже речено, проблематични.

Маск је раније признао да је сав новац који је добио од „Пејпала“ уложио у те две компаније, а његов брат Кимбал каже да је његов брат у том периоду био задужен и „више него шворц“.

Међутим, 2008. године Наса је доделила „Спејс-Ексу“ 1,6 милијарди долара за 12 летова до Међународне свемирске станице, а прошлог априла компанија је потписала још један уговор на 3 милијарде долара са задатком да однесе људе на Месец.

„Тесла“ је 2010. године успела да привуче инвестицију од 226 милиона долара.

Од тада компанија само расте, а до данас је постала глобални играч на тржишту електричних аутомобила.

„Теслине“ акције су 2010. вределе 60 долара. Сада су десет пута вредније, због чега је Маск почетком године постао, барем на кратко, најбогатији човек на свету, али је Џеф Безос успео да се касније врати на трон.

Масково богатство се процењује на око 184 милијарде долара. Илустрације ради, када би своје богатство распоредио на сваког грађанина САД, сваки Американац добио би 600 долара.

Број коментара 7

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи