Читај ми!

Бад Спенсер добио музеј у Берлину

Италијански глумац шпагети вестерна познат под псеудонимом Бад Спенсер је умро пре пет година. Тим поводом, у Берлину је отворен нови музеј посвећен овој филмској звезди, која у Немачкој има култни статус.

Обожаваоци лика и дела Бада Спенсера у Немачкој могу сада да открију детаље из живота и рада омиљеног глумца у музеју у Берлину који ће носити његово име.

Отварање ове поставке је било планирано за лето 2020. године, али је одложено због пандемије коронавируса. На пету годишњицу Спенсерове смрти, 27. јуна, оригинални реквизити и до сада необјављиване фотографије биће представљене берлинској публици, а улазнице за дан отварања већ су распродате.

Изложбу, која је у сличном облику већ била приређена у Напуљу 2019. године, наводно је осмислила Спенсерова породица и биће отворена најмање око две године.

Карло Педерсоли, рођен у Напуљу, олимпијски пливач, музичар и самоуки глумац, био је углавном професионално познат као Бад Спенсер. Светску славу је стекао улогама у акционим комедијама са својим дугогодишњим филмским партнером Теренсом Хилом, односно шпагети вестернима који су били популарни седамдесетих година.

Спенсер и Хил су се заједно појавили, продуцирали и режирали преко 20 филмова и постали омиљени ликови две послератне генерације у Немачкој, како на западу, тако и на истоку. О томе сведочи и чињеница да, поред музеја, у овој земљи већ постоји тунел, базен и мост који носи Спенсерово име.

Како је Карло постао Бад

Године 1967. Педерсоли је имао улогу у свом првом шпагети вестерну за западно тржиште Бог прашта ... Ја не! и био му је потребан псеудоним на енглеском језику. 

Комбинујући назив свог омиљеног пива, „Бадвајзер“, и свог омиљеног глумца, Спенсера Трејсија – рођен је Бад Спенсер.

У младости, Педерсоли се бавио различитим спортовима, а нарочито пливањем. Као професионални пливач, постао је први Италијан који је препливао 100 метара слободним стилом за мање од једног минута. Учествовао је на Олимпијади у Риму 1960. године, а као ватерполиста је са италијанским националним тимом освојио златну медаљу на Медитеранским играма 1955. године у Барселони.

Глумац, пилот, хуманитарац, политичар...

На филму се појавио већ 1949. године, али је тек крајем шездесетих стекао светску славу.
Спенсер је за неке од својих филмова написао комплетан, а за неке делимичан сценарио. Био је и сертификовани пилот комерцијалних авиона и хеликоптера и основао је „Мистрал ер“, компанију за ваздухопловну пошту која је такође превозила и ходочаснике. Касније је компанију продао како би купио фабрику текстила која производи одећу за децу.

Подржавао је и финансирао многе добротворне организације, укључујући „Спенсеров фонд за стипендије“. Године 2005, Спенсер се укључио у политику, неуспешно радећи као регионални канцелар у Лацију за партију Форца Италија. 

Аутобиографију је објавио 2011. године, као и кувар са својим омиљеним јелима. Био је ожењен са Маријом Амато, ћерком италијанског филмског продуцента Ђузепеа Амата, са којом је имао троје деце – Ђузепеа, Кристијану и Дијаманте.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи