Читај ми!

Принц шета пистом, краљ риба клупу и превози путнике – необична занимања европског племства

Многи чланови краљевских породица, осим својих службених дужности, имају и друга, мање или више обична занимања.

Колико год да се трудимо да у васпитању деце побегнемо од разних културолошких предрасуда и стереотипа, сигурно смо се до сада сусрели са жељом неке слатке мезимице у фамилији да на маскенбалу бар на једно вече буде зачарана принцеза, или да на поклон добије дијадему од штраса.

Али, ако је сан (скоро) сваке девојчице да постане принцеза, можда је сан сваке принцезе да постане – обична девојчица.

Многи припадници краљевских породица жуде за тим да побегну од помпе и бар накратко „живе као сав нормалан свет“. Неки од њих имају и своје „регуларно“ занимање, за које су се школовали и које обављају свакодневно или повремено.

Издвојили смо пет најзанимљивијих примера. 

1. Принц Николај од Данске

Најстарији унук данске краљице Маргарете Друге, 21-годишњи принц Николај, годинама успешно гради каријеру манекена и фото-модела. Не спада у оне који су желели да побегну од папараца и повуку се у анонимност. Напротив, одабрао је да свакодневно буде под светлима рефлектора и блицевима фото-апарата. Радио је за многе познате  модне куће, Барбери, Кристијан Диор, а учествовао је и на престижним париским и лондонском недељама моде.

Николај је седми у реду за дански трон, а по мајци је и кинеског порекла, јер је син млађег краљичиног сина, принца Јоакима и његове прве супруге Александре, која је из Хонгконга. 

2. Зара Тиндал

Унука британске краљице Елизабете Друге, ћерка принцезе Ане, Зара Тиндал, рођена Филипс, има 39 година. Нема краљевску титулу и цео живот посветила је спортској каријери и великој љубави према коњима. 

Зара је веома успешна такмичарка у коњичком спорту, а бранила је боје своје земље и освајала одличја на многим међународним надметањима.

Освојила је чак и сребрну олимпијску медаљу за Велику Британију 2012. године.

Удата је за бившег британског рагби играча Мајка Тиндала, са којим има троје деце. 

 3. Принцеза Марта Луиз од Норвешке

Најстарије дете и једина ћерка норвешког краља Харалда Петог је 49-годишња принцеза Марта Луиз. Њен млађи брат Хакон наследник је трона. 

Иако је четврта у линији за круну, Марта Луиз се одрекла титуле краљевског височанства и ретко се прихвата таквих обавеза, иако је својевремено оптуживана у јавности да ту титулу повремено користи у комерцијалне сврхе. 

Ипак, њен живот је све, само не обичан. 

По професији је физиотерапеут, али је каријеру остварила у индустрији забаве: основала је  компанију која екранизује норвешке бајке и народне приче. 

Међутим, изазивала је бројне контроверзе, пре свега због својих тврдњи да је видовита и да има комуникацију с анђелима. У норвешким медијима нарочито је критикована због љубавне везе са Американцем Дуреком Веретом, самозваним шаманом, са којим има школу алтернативне терапије.

Ауторка је једне књиге за децу и једног водича кроз спиритуалне енергије.

4. Шарлота Казираги

Ћерка Каролине од Монака и унука Грејс Кели и принца Ренијеа, 34-годишња Шарлота Казираги, опробала се и у свету моде и у јахању, али је њена каријера још свестранија. Бренд амбасадор је модне куће Шанел и посебно се залаже за концепт "одрживе моде", тј. уклапања модне индустрије у концепције одрживог развоја. 

Уједно ради и као новинар, уредник, писац, издавач и филмски продуцент. 

Завршила је филозофију и једна је од оснивача удружења "Филозофски сусрети Монака", које се бави разматрањем савремених праваца и публикација из те области.

5. Холандски краљ Вилем-Александер

Најстарији на овом списку, 54-годишњи краљ Холандије врло често са својом супругом, краљицом Максимом, промовише добротворни рад. Они редовно учествују у акцијама које организују удружења волонтера. Ових дана, краљ је буквално био на коленима, рибајући клупу у једном дому културе, док је краљица, такође у неформалном, спортском издању, шмрком прала степениште!

Реч је о добровољној акцији чишћења која се сваке године организује у целој земљи.

Мало је, међутим, познат податак да краљ има пилотску дозволу и да је више од двадесет година радио као копилот на комерцијалним летовима авио-компаније КЛМ, превозећи путнике двапут месечно. Да куриозитет буде већи, Вилем-Александер је наставио тиме да се бави и после 2013. када је, после абдикације своје мајке, краљице Беатрикс, преузео круну. Причу је открио јавности тек пре неколико година.

Путници на летовима холандске краљевске авио-компаније вероватно нису ни сањали да авионом којим путују до свог одредишта управља, ни мање ни више, него – један краљ.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 03. октобар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи