Читај ми!

Преминуо астронаут Мајкл Колинс – неуморни промотер свемира

Амерички астронаут Мајкл Колинс, који је учествовао у првој мисији Аполо на Месец, а преминуо је у 90. години, саопштила је његова породица.

Одликован је „Председничком медаљом слободе“, највишим америчким цивилним одликовањем.

„Данас је Америка изгубила правог пионира и доживотног заговорника истраживања, астронаута Мајкла Колинса. Као пилот командног модула Аполо 11, неки су га називали 'најусамљенијим човеком у историји', док су његове колеге први пут ходале по Месецу, помогао је нашој нацији у тренуцима прекретнице“, истакао је Стив Јурцик из Насе. 

Рођен је у Риму, у Италији, где му је отац био дипломата. Завршио је Војну академију "Вест поинт" 1952. године, а као војни пилот летео је за америчке војне базе по Европи. Астронаут Насе постао је 1963. године, а 18. јула 1966. године први пут је полетео у свемир. Током те мисије, постао је први човек који је кратко прошетао свемиром.

Инспирисао је нову генерацију научника, инжењера, тест-пилота и астронаута.

„Наса жали због смрти искусног пилота и астронаута, пријатеља. Без обзира на то да ли је његово дело било иза кулиса или у пуној резолуцији, иза њега остаје први траг Америке у космосу. И његов дух ће нас пратити у освајању непрегледних даљина.“

„Испунићемо му жељу да га се сећамо, а да га не оплакујемо. Хајде да се заједно присетимо његове оштре духовитости, трагања за сврхом и перспективом, његовог гледања Земље из свемира и гледања мирних вода с палубе рибарског брода“, навели су чланови породице Мајкла Колинса.

петак, 04. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи