Живот Шерон Тејт – хипи икона убијена две недеље пред порођај

Бриљантна глумачка каријера чекала је ову плавушу вансеријске лепоте, говорило се шездесетих. Чланови окултне секте коју је предводио најпознатији серијски убица у историји Чарлс Менсон угасили су тај сан. Шерон Тејт, супруга Романа Поланског, убијена је пре 50 година на данашњи дан у 26. години. Шеснаест убода ножем. Била је две недеље пред порођај.

Живот Шерон Тејт – хипи икона убијена две недеље пред порођај Живот Шерон Тејт – хипи икона убијена две недеље пред порођај

Говорило се да је рођена за звезду, да је друга Мерилин Монро, да ће покорити Холивуд. На врхунцу хипи ере, у ноћи између 8. и 9. августа 1969, чланови "Породице", како је Менсон називао своју секту, зверски су изболи Шерон Тејт и њено троје пријатеља.

Лепотица и хипи икона – Шерон Тејт је рођена је 1943. године у Тексасу. Још као беба, са шест месеци, учествује у избору мис и побеђује. Говорили су да је пленила лепотом, па су јој још као тинејџерки предвиђали блиставу будућност. Шездесетих, на врхунцу популарности, постаје хипи икона – модерна, слободна, другачија. Као и већи део младих тог доба, конзумира опијате, посећује журке, брзо склапа пријатељства. Баш тако улази у свет кинематографије.

Глумица у успону – На почетку каријере, Шерон Тејт глуми у неколико филмова Бе категорије. Почиње да ради на себи, узима часове глуме, певања, плеса. Ускоро стижу и озбиљније понуде, па тако млада Шерон 1967. добија главну улогу у филму "Бал вампира", који режира Роман Полански. Исте године, глуми у филму "Долина лутака", а за ту улогу добија номинацију за Златни глобус као звезда у успону. У култном хорору "Розмарина беба" измиче јој главна улога, коју је добила Миа Фароу, али споредном улогом оставља велики печат.

Брак са Романом Поланским – Пред снимање филма "Бал вампира", Шерон у Лондону на једној журци упознаје Поланског и са њим улази у страсну везу. Она млада и лепа, он ексцентричан, популаран, слободног понашања. Праћени су у стопу. Мало након годину дана забављања, пар се венчао 1968. уз велику пажњу јавности. Говорило се чак да је било више фотографа него гостију. Шерон крајем те године остаје трудна. "Желим хипи девојку, а не домаћицу, а то је Шерон", говорио је касније Полански.

Крвава ноћ – Пошто Полански у Лондону пише нови сценарио, да не би била сама Шерон у вилу у Сијело Драјву 10050 позива троје пријатеља. Реч је о Џеју Себрингу, Војтеку Фиковском и Абигејл Фолџер. Шерон Тејт треба да се породи за две недеље, а за неколико дана Полански долази из Лондона.

Помрачених умова под патронатом вође секте Чарлса Менсона, троје чланова "Породице" – Сузан Еткинс, Патриша Кренвинкел и Текс Вотсон – улазе на имање са Менсоновом наредбом да убију све који се у кући нађу. Успут су из ветреног оружја погодили и момка који је обилазио имање. Упадају у кућу и креће крвави пир. Она и беба избодени су 16 пута. Троје пријатеља такође. Шерон Тејт сахрањена је са сином на гробљу у Калифорнији.

Бројне спекулације – Живот али и смрт глумице пратило је много медијских спекулација. Од тога да ју је Полански непрестано варао, до тога да је током живота у Италији била силована. И око масакра у Сијело Драјву исплетене су бројне теорије. Наводно је баш то имање изабрано због тога што је ту раније живео продуцент који је одбио да сарађује са Чарлсом Менсоном. Такође, говорило се да је инспирацију за злочине Менсонова "Породоца" пронашла у песми "Хелтер скелтер" чувених Битлса. Менсон је својим следбеницима говорио да песма наводи на супремацију беле расе над осталим расама и апокалиптичном крају света.

"Било једном... у Холивуду" – Тачно пола века од свирепог убиства Шерон Тејт и њено троје пријатеља, редитељ Квентин Тарантино прави филм инспирисан управо овим догађајем. "Било једном... у Холивуду" је један од најишчекиванијих филмова ове године и прати дешавања у филмском центру непосредно пред убиство глумице. У Холивуду који је, како каже редитељ, убиством Шерон Тејт престао да постоји. Улогу Шерон Тејт игра аустралијска глумица Марго Роби.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи