Развод принцезе Хаје на Блиском истоку мења начин живота

Брачни проблеми далеко се чују. Развод владара Дубаија и његове супруге стигао је пред енглески суд, а тиме и у јавност са свим пикантеријама из живота њихове породице. То је још један од доказа да дух модерног времена стиже и у краљевске породице на Блиском истоку и намеће промене у начину живота.

„Одбегла принцеза“, није филм, већ стварност. Шеста супруга владара Дубаија шеика Мухамеда бин Рашида ел Мактума, принцеза Хаја Бинт ел Хусеин обратила се Високом суду Енглеске и Велса да би добила старатељство над њихово двоје деце, 11-годишњом ћерком и седмогодишњим сином, пошто је у мају напустила супруга и поднела захтев за развод брака.

Принцеза је суду упутила још два захтева, да њену ћерку заштити од такозваног присилног брака који је у арапском свету уобичајен и да се обезбеди заштита од насиља у породици.

Уколико суд то одобри у септембру, шеику ће бити издата мера забране приласка супрузи. Према британском правном систему, клаузула заштите од присилног брака помаже уколико се неко изјасни да је био приморан на брак или је већ у принудном браку.

Принцеза Хаја има 45 година и ћерка је бившег јорданског краља Хусеина и полусестра актуелног јорданског краља Абдулаха Другог.

За шеика, који је премијер и потпредседник Емирата, удала се 2004. године. Под удар шеикове породице, принцеза је дошла пошто је у јавности открила да је 2000. године, једна од шеикових ћерки, Шамса ел Мактум са 19 година побегла од куће у Лондон, одакле су је власти Дубаија вратиле кући.

Пошто га је принцеза напустила, шеик је на Инстаграму поставио песму у којој оптужује неименовану жену за издају. Принцеза очекује да би после развода могла да добије 5,5 милијарди долара.

Све је извесније да дух модерног времена стиже и у краљевске породице на Блиском истоку и тиме намеће промене у начину живота. Оно што су Британци већ искусили.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи