Читај ми!

Књига „Средњовековни српски владари – Моћ двоглавог орла“ води децу у средњевековну авантуру

С намером да најмлађе заинтересује за нашу историју на начин који ће њима бити занимљив, Мирјана Пурић Карасовић написала је књигу „Средњовековни српски владари – Моћ двоглавог орла“.

Деца у књизи упознају важне људе и догађаје у средњовековној Србији, почев од времена првог Немањића – краља Стефана Првовенчаног све до деспота Ђурађа Бранковића, пада Смедерева и краја српске деспотовине. Сазнаће како се владало, војевало и живело, шта су историјске чињенице, а шта легенде.

„Обраћам се младим читаоцима у првом лицу у име историјских личности, дајем најосновније информације, дакле, ово није уџбеник, комбинујем са занимљивостима из тог доба, шта се на пример јело, па дајем пример да деца саставе јеловник, како се забављало, шта се прослављало“, објашњава Мирјана Пурић Карасовић.

Ауторка позива децу да обиђу наше средњовековне манастире и тврђаве, али и да читају народне пословице, приче и песме желећи да им укаже на познавање традиције и неговање истинских вредности.

„Потрудила сам се такође да неке поуке – да је много важно поштовати родитеље, и оца и мајку, сутра супруга, супругу, да је неслога највећи непријатељ народа, да су морал част и слобода међу највећим вредностима али и правима сваког човека“, истиче ауторка.

Књигу је илустровао Душан Гађански.

„Као што је познато, наши владари су углавном били представљени на фрескама које нису представљале неку реалистичну уметност и мени је ту свакако највећи изазов био да њихова лица приближим лицима модерних људи, односно да с једне стране подсећају на ликове са фрески, са друге стране да људи посебно млађи читаоци којима је ова књига намењена могу да се поистовете са њима“, истиче Душан Гађански.

Књига Средњовековни српски владари – Моћ двоглавог орла писана је за предшколце и млађе основце да се чита са родитељима, бакама и декама па и у школи.

петак, 18. октобар 2024.
18° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи