Раде Шербеџија: „Ко се боји Вирџиније Вулф“ испуњава нашу мисију

На Брионима је пре неколико дана изведена представа „Ко се боји Вирџиније Вулф“ у режији Ленке Удовички, у копродукцији Театра „Улисис“ и Београдског драмског позоришта. То је била прилика, да у хладу борова и мирисе мора, Раде Шарбеџија, који тумачи главну улогу овој представи, открије за РТС како изгледа спремати се за представу на отвореном, али и како су се снашле млађе колеге са Олбијевим ликовима.

Море и борови, предиван амбијент Бриона право је место за прву јутарњу кафу са глумцем Радетом Шербеџијом.

Театар „Улисис“ већ готово 20 година доводи овде глумце и љубитеље позоришне уметности, а протекле недеље премијерно је изведена представа Ко се боји Вирџиније Вулф, у режији Ленке Удовички, у којој Шербеџија тумачи главну улогу.

„Миран сам, мислим да смо супер радили, поштено, много, са много детаља. Ленка је била инспирисана и надахнута за овај комад и надам се да је у нама глумцима имала одличне сараднике“,каже прослављени уметник.

Говорећи о мотивима за одабир ове представе, цењени глумац је истакао да сматра да је Облијева драма Ко се боји Вирџиније Вулф (Who‘s Afraid of Virginia Woolf) један од најбољих драмских текстова 20. века и да су се у позоришту одлучили за њега јер испуњава мисију Театра „Улисис“: „Сретни смо да га радимо јер имамо комад који ће бити интересантан публици где ће публика вољети ту тему и тај диван Олбијев хумор, а и ту драматику Олбијевог текста, а опет ћемо и задовољити све оне који се баве театром, а то значи висока естетика и уметност“.

Представа је рађена у копродукцији Театра „Улисис“ и Београдског драмског позоришта па лик Ника у алтернацији играју Милан Марић (играо у премијерном извођењу) и Љуба Булајић.

„Супер је Милан, одличан. Толико нас је обрадовао и као момак који је отворен, диван, сјајна природа, одличан карактер и вредан је и талентован“, хвали Шербеџија младог колегу.

Више труда потребно за представе на отвореном

Представа се игра на тврђави Минор на Малом Бриону. Припреме су се одвијале на отвореном простору у аутентичном медитеранском амбијенту – борови, сунце, море, што доноси и неке тешкоће.

„Ипак смо ми професионалци па само мало више снаге даш, мало притиснеш - појачати глас кад треба. Осим тога, добра представа нема проблема са разумевањем и на отвореном јер ако је добра представа онда су и велике тишине понекад кад су деликатне ситуације, драмске кад треба нешто лепо, тихо рећи готово природно, филмски одглумити“, објаснио је Шербеџија.

Театар „Улисис“ траје већ 19 година и, како каже, публика долази, позориште има подршку публике, али и људи који се баве театром, драмских театролога, критичара.

„Наша мисија, људи који се бавимо уметношћу без обзира на то да ли је то театар, филм, музика, сликарство, било која врста уметности јесте стварање мостова и грађење живота ту где јесмо, од Јадранског мора до Бугарске и Грчке и Румуније све оно што је некада била бивша Југославија и повезивала људе који се разумеју“, истакао је глумац.

Представа Ко се боји Вирџиније Вулф биће одиграна седам пута на Брионима, а онда се сели у Београд на даске Београдског драмског позоришта, где ће премијерно бити приказа 8. октобра.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи