Миливој Југин, човек који је уживо пратио мисију „Апола 11“

Инжењер Миливој Југин, рођени Кикинђанин, имао је привилегију да присуствује лансирању „Апола 11“ на Месец. У директном преносу Телевизије Београд са Флориде изговорио је речи за историју.

Миливој Југин је био ваздухопловни инжењер. Усавршавао се у Совјетском савезу и конструисао је авионе. Својевремено је био највећи познавалац астронаутике на овим просторима.

„Драги гледаоци, не знам да ли до вас допире ова грмљавина. Земља под нама дрхти. Све се тресе. Ово је призор ужасан и величанствен. Први људи кренули су на Месец, речи су Миливоја Југина у директном преносу на Телевизији Београд те 1969. године

Касније је признао да се због силног узбуђења, ових реченица за историју, није сећао после преноса.

Рођен је у Кикинди у Доситејевој улици. Отац му је био трговац, мајка домаћица. Пре двадесетак година биографију је почео да му записује пријатељ и професор Правног факултета Јовица Тркуља. Сазнајемо да је Југин у кикиндској Гимназији био члан авијатичарске секције, а због породичног пријатеља, авиоинжењера Косте Сивчева, Југин се одлучио за исто занимање.

Имао је карту за туристички лет на месец, коју није искористио. Кикинђани се сећају да им је на трибини причао да је тамо и био захваљујући руском космонауту Герману Титову.

„Та њихова блискост је била толико присна да је Герман свугде на сваком месту носио слику Миливоја Југина. На једном њиховом сусрету честитао му је, 'Миливоје, па Ви сте били у космосу'. И сам Миливој се збунио, као и ми тада његови слушаоци. Герман Титов је носио његову фотографију и у космос“, присећа се Лазо Демић, историчар из Кикинде.

Један је од ретких који су видели лансирања ракета у обе државе које су то радиле тих хладноратовских година.

„Један човек се појави и у Америци и директно присуствује лансирању, и опет се појави у Совјетском Савезу и тамо директно присуствује. Значи такво поверење, које је он стекао на међународном нивоу, ја нигде нисам срео, па чак могу вам казати и у другим областима науке“, сматра Марјан Крунић, професор физике.

На Завичајном одељењу кикиндске Библиотеке наводе да је сачувано мало докумената о њему. Написао је 12 књига, које на популаран начин говоре о свемиру. Имао је још две љубави, сликање акварела и уметничку фотографију.

Пренос лансирања „Апола 13“ који је коментарисао Миливој Југин, сврстан је међу 10 емисија, којима се Телевизија Београд потврдила у свету.

Број коментара 9

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 18. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи