Преминуо Жоао Жилберто, пионир боса нове

Бразилски певач и композитор, Жоао Жилберто, најпознатији је као пионир жанра боса нова, који је међународну популарност стекао шездесетих година преминуо је у 88. години.

Извештаји наводе да је Жилберто преминуо у својој кући у Рио де Жанеиру после дуже болести, што је потврдио и његов син у објави на Фејсбуку.

Рођен на североистоку Бразила, 1931. године, Жилберто је почео да пева у 18. години.

Објављивање његове плоче Chega de Saudade, крајем педесетих година прошлог века, сматрало се прекретницом на бразилској музичкој сцени.

Жилбертов стил мешања тредиционалних и модерних музичких утицаја, инспирисао је нови музички жанр, боса нову, коју су наставили да негују многи уметници после њега.

Сарадња Жилберта и славног америчког сакстовонисте Стена Геца на албуму издатом 1964. године и продатом у више милиона примерака, донела им је светску славу, међународне похвале и награду Греми за албум године.

Жилберто је створио потпуно нови ритам својим јединственим гитарским стилом, мешајући традиционалну самба музику са модерним џез утицајима. Његова извођења песама као што су Мирне ноћи и Девојка из Ипанема постале су стандард у светској музици.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
11° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи