Тужбом против ружења лика и дела Мајкла Џексона

Три француска клуба обожавалаца Мајкл Џексона покренула су судски поступак против двојице мушкараца који су у документарном филум “Leaving Neverland” оптужили покојну звезду да их је злостављала.

У документарном филм Leaving Neverland, у режији британског редитеља Дена Рида, Вејд Робсон и Џејмс Сјефчак сведоче као жртве сексуалног и емотивног злостављања поп легенде, Мајкла Џексона.

Три клуба обожавалаца лика и дела америчке поп звезде, „Мајкл Џексон заједница“, "MJ Street" и клуб "On the Line", поднеле су тужбу против двојице учесника филма суду у Орлеану, на северу Француске.

За разлику од Велике Британије и Сједињених Држава, француско законодавство клевету признаје и када је у питању покојник. Суд је најавио да ће пресуда бити изречена 4. октобра, преноси Ројтерс.

У филму Робсон и Сјефчак сведоче да су као дечаци боравили на имању „Недођија“ покојног певача још почетком деведесетих, где их је он засипао даровима и пажњом пре него што је почео и да их сексуално злоставља.

После приказивања овог филма у Француској, неке радио станице су престале да пуштају Џексонову музику, а модна линија „Луј Витон“ је из своје колекције за 2019. годину уклонила све модне додатке који су имале Џексона као мотив.

Адвокат који ће заступати клубове обожавалаца, Емануел Лудо, тврди да су оптужбе које су изнете у овом филму представљале „прави линч“ популарног певача који је преминуо 2009. године. Подносиоци тужбе траже симболичну одштету од једног евра.

Адвокат Лудо је заступао клубове обожавалаца Мајкл Џексона и 2014. године када су од доктора Конрада Мјурија, приватног доктора поп звезде, добили одштету од једог евра, пошто су га оптужили да је допринео Џексоновој смрти.

„У Француској није дозвољено да клевећете ни мртву особу, јер се и на тај начин наноси морална и емоционална патња. А када некоме нанесете бол, морате да то надокнадите. То је врло једноставно“, каже Лудо.

Задужбина Мајкл Џексона је поздравила покретање овог поступка. У званичној изјави у часопису Њујорк пост навели су да им пружају пуну подршку да истина коначно победи.
Надају се да ће победа у Француској покренути да се и у Сједињеним Државама, коначно, промени закон и омогући заштита покојника од клевете.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 19. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи