Вучић у подземном граду Карађорђевића

Председник Александар Вучић посетио је Мали Зворник, где ће обићи реконструисани културно-историјски објекат „Подземни град Карађорђевића“, за чије је уређивање и санацију Влада Србије издвојила 32 милиона динара, а Општина пет милиона.

Председник је испред објекта дочекан на традиционалан начин, уз погачу и со, а сачекали су га и бројни грађани, којима се обратио и са којима је накратко поразговарао.

Подземни град Карађорђевића је грађен као тајно склониште војске Краљевине Југославије и краљево ратно командно место и за дужи боравак већег броја људи под земљом.

Градња комплекса, који је носио шифровано име, трајала је од 1931. до убиства краља Александра Првог Карађорђевића у Марсеју 1934. године и до тада је урађено око две трећине склоништа.

Приступ плану подземног града наводно је имало свега петоро људи у Краљевини, а подземни лавиринт су, како се претпоставља, копали и бетонирали затвореници који су довођени и одвођени ноћу, тако да нису знали ни где се налазе, ни шта граде.

Склониште се налази недалеко од пешачког моста на Дрини у стени на површини од око 5.000 квадратних метара.

До 1934. године изграђено је 75 просторија и неколико километара саобраћајница које их повезују, као и систем за водоснабдевање, са дванаест улаза према реци Дрини.

Комплекс је коришћен само једном, од 7. до 9. априла 1941. године, када је пре одласка у избеглиштво, последњу ноћ у Србији, у склоништу провео Петар Други Карађорђевић. Ту је одржана и последња седница Владе Краљевине Југославије пре одласка у емиграцију.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 20. октобар 2024.
9° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи