Прославити 60 година брака? Царски!

Јапански цар Акихито и царица Мичико прослављају дијамантску, 60. годишњицу брака. Према бројним оценама, тај брак је помогао да се 1.500 година стара монархија – модернизује.

„Шездесет сјајних година узајамне подршке“, написао је пословни часопис Никеи у тексту о њиховом браку, уз фотографију Мичико (84), која мирно помаже Акихиту када је помешао странице свог говора на једној недавној свечаности. 

Срели су се 1957. године на тениском турниру, а венчали се 1959. године, чиме је он постао први будући јапански цар који се оженио женом која није племићког порекла, а Мичико је, уз то, имала и католичко образовање.

Њихов брак распламсао је наде да ће Мичико, живахна ћерка богатог бизнисмена, модернизовати јапански двор, чврсто везан за традицију, подсећа Ројтерс.

На много начина, Мичико је управо то урадила. Подигла је своја два сина и ћерку сама, учећи их чак и да пакују ужину за школу. До тада су, традиционално, децу монарха одгајале дадиље и слуге.

Такође је преузела водећу улогу у јавном контакту са „обичним“ људима, укључујући и старије, хендикепиране и жртве катастрофа, често се сагињући и клечећи да би их загрлила или разговарала са њима. Ти потези шокирали су конзервативце, али су допринели њеној популарности у широј јавности.

Цар Акихито (85) абдицираће 30. априла и следећег дана ће предати трон свом старијем сину, престолонаследнику Нарухиту.

Цар је у августу 2016. изразио жељу да абдицира због старости, а јапански парламент је изгласао нови закон који је дозволио абдикацију цара у корист сина.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
16° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи