Холивудске звезде понизно признале кривицу

Америчко савезно тужилаштво у Бостону саопштило је да ће тринаест добростојећих родитеља, међу којима су и глумица Фелисити Хафман и један спортски тренер, признати кривицу за давање и примање мита и остале малверзације почињене у недавно откривеним злоупотребама приликом уписа на престижне америчке факултете.

Звезда серије Очајне домаћице Фелисити Хафман је признала да је платила 15.000 долара лажној добротворној организацији повезаној са Риком Сингером, како би њена ћерка лакше положила квалификационе тестове за упис на факултет.

Запрећена казна за ово дело je до 20 година затвора, али у замену за признање кривице, Хафманова je постигла нагодбу са савезним тужиоцем, који ће заузврат тражити најнижу новчану казну од 20.000 долара и годину дана условнe казне.

Ипак, савезни судија ће имати последњу реч у случају Хафманове и осталих оптужених.

„У потпуности, са дубоким жаљењем и стидом, прихватам своју кривицу за оно што сам учинила, прихватам пуну одговорност за своје поступке и прихватићу све последице које произилазе из тога“, навела је у својој изјави Фелисити Хафман.

Глумица је додала и да се стиди због бола који је нанела својој ћерки, породици и пријатељима, колегама и универзитетској заједници. Посебно се извинила свим студентима који свакодневно напорно раде да би добили прилику да се упишу на факултет и њиховим родитељима, који се искрено жртвују да би то својој деци омогућили.

„Ћерка није апсолутно ништа знала о мојим поступцима, и својим дубоко погрешним одлукама сам је издала. Ову кривицу према њој и целој јавности ћу сносити до краја живота. Свесна сам да жеља да помогнем својој ћерки не може бити изговор за непоштење и кршење закона“, истиче у својој изјави Фелисити Хафман.

Тужиоци су саопштили да су, поред Хафманове, и остали оптужени пристали да признају кривицу, с тим што ће Давина Ајзаксон признати и кривицу за прање новца и злоупотребу пореских олакшица у циљу давања мита.

На крају, и бивши тениски тренер на Универзитету у Тексасу, Мајкл Сентер, сложио се да призна кривицу по једној тачки оптужбе. За све њих тужилаштво ће тражити минималне казне од 12 до 18 месеци и ниже новчане износе, као и у случају Хафманове.

Како је истрага тужилаштва утврдила, Рик Сингер, који је водио читав овај посао на факултетима, успео је да осмисли највећу превару икада изведену на факултетима у историји америчког правосуђа.

Сингер је омогућио богатим родитељима да варају на стандардизованим тестовима које њихова деца треба да положе и подмићивао тренере на факултетима који би их неоправдано регрутовали као спортисте и олакшавали им пут до пријема на жељени факултет. Поједини родитељи су потрошили стотине хиљада долара, а неки и милионе како би њихова деца била гарантовано примљена, навели су званичници.

Захваљујући овој шеми њима је омогућено да се упишу на врло престижне универзитете попут Јејла, Станфорда, Универзитета у Јужној Калифорнији и лосанђелески Универзитет Калифорније.

Универзитет Јужне Калифорније, Универзитет у Џорџтауну и остали факултети који су помињани у овој истрази саопштили су да испитују случајеве ових студената, док су Универзитет Јејл и Станфорд избацили све студенте који су били повезани са овом преваром.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи