Ози Озборн примљен у кућу славних рокенрола

Рок легенда Ози Озборн уврштен је као соло уметник у Кућу славних рокенрола. Бирмингемскog седамдесетпетогодишњeg „Принцa таме“ овацијама је поздравио олстар бенд и 20.000 обожавалаца у арену у Кливленду у Охају.

Када је глумац Џек Блек уручио признање, уз заглушујуће клицање публике, Ози Озборн се захвалио од срца што је примљен у Кућу славних рокенрола за свој соло рад.

„Моји обожаваоци су ми били тако лојални током година. Не могу им се довољно захвалити", рекао је Озборн.

„Имао сам, такође срећу да свирам са неким од највећих светских гитариста, бубњара и басиста, а неколико њих је овде вечерас.“

„Али, морам да кажем једну ствар за момка по имену Ренди Роудс. Да нисам упознао Рендија Роудса, не мислим да бих сада седео овде.“

Роудс, познати гитариста, помогао је Озборну да настави соло каријеру пошто је избачен из бенда „Блек сабат“ 1979. године. Умро је 1982. када је имао само 25 година.

Озборн је сачувао изразе највеће захвалности за своју породицу. У публици су били његова супруга Шерон, ћерка Кели и њен син Сидни.

„И више од тога. Моја супруга Шерон ми је спасила живот. И моје унуке и моје бебе. Све их волим."

Током увода пре доделе награде, Џек Блек је описао како се осећао када је први пут чуо рокеров хит албум Blizzard of Oz (1980), рекавши „небо се отворило”.

„Нисам схватао да улазим у потпуно нови свет хеви метала.“

И додао: „Знате да је много тога направљено од његовог злог савеза са мрачним господаром, Сатаном, али у ствари, Ози је отац пун љубави, муж и пријатељ.“

Озборн, који је одрастао у великој породици у Астону, претходно је уврштен у Кућу славних 2006. као члан бенда „Блек сабат“, који је основао 1968. Од тада је продао 100 милиона плоча, како као соло извођач, тако и са бендом.

Није било извесно да ли ће наступити у суботу због лошег здравственог стања, с обзиром на то да има Паркинсонову болест. Последњи пут је виђен на сцени на церемонији затварања Игара Комонвелта у Бирмингему 2022.

Зато је у Кливленду, седећи на бини у великом кожном трону у облику слепог миша гледао како Олстар бенд изводи његове хитове.

Суперстар кантрија Џели Рол дао је изванредну интерпретацију Озборнове Mama, I’m Coming Home, Мејнард Џејмс Кин је отпевао Crazy Train, у пратњи Волфганга Ван Халена, а Били Ајдол је отпевао No More Tears.

Међу музичарима су били његов дугогодишњи гитариста и ко-аутор Зак Вајлд, басиста „Металике“ Роберт Трухиљо, бубњар „Ред хот чили пеперса“ Чад Смит и члан бенда „Озборн“ Адам Вејкман на клавијатурама.

Озборн, који осећа снажну везу са својим коренима из Западног Мидленда, повукао се са турнеје прошле године, иако је касније рекао да жели да изведе два последња концерта у Бирмингему како би се опростио од својих обожавалаца.

„Бирмингем док не умрем“, узвикнуо је током наступа са „Блек сабатом“ на Играма Комонвелта пре две године.

Озборн се још увек сматра легендом у граду, упркос томе што је отишао пре много година да настави своју каријеру. Одате су му бројне градске почасти. Био је први уметник коме је додељена почаст на Булевару славних у холивудском стилу у Бирмингему у Броад Стриту 2007.

Огроман механички бик виђен на церемонији отварања Игара Комонвелта такође је назван „Ози“ након јавног гласања. Сада је изложен на железничкој станици Бирмингем њу стрит. Ту је и клупа у част бенда на преименованом мосту „Блек сабат“ преко канала у Броад стриту.

понедељак, 21. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи