Преминула француска режисерка Ањес Варда

Француска режисерка и пионирка Новог таласа Ањес Варда, преминула је у Паризу у 90. години, након краће болести.

Ањес Варда је и у позним годинама била активна. На протеклом Берлиналу је представила свој последњи документарни филм Varda by Agnes, а добила је почасну награду за камеру.

Прошле, 2018. године номинована је за Оскара за путописни документарни филм Лица, места, који је реализовала с француским фотографом и муралистом Џеј Аром. Они су заједно путовали камионом по француским селима, срећући локално становништво, слушајући њихове приче и правећи њихове портрете, а тај филм приказан је у Београду на Фестивалу документарног филма Белдокс.

Ањес Варда била је гошћа првог Феста, 1971. године. У оквиру програма „Конфронтације“, који је осмислио Душан Макавејев, приказани су њен кратки документарац Црни пантери и анти-филм Лавовска љубав, у којем глумци играју сами себе.

Током дуге каријере режирала је више од 50 остварења различитих формата. Позната је и по филмовима La Pointe Courte, Клео од 5 до 7, Вагабунд, Jacquot de Nantes, The Gleaners and I...

Бавила се и фотографијом, радила уметничке инсталације. Фокусирана на документарни реализам, коментарисала је друштвену стварност, а посебно се бавила и феминистичким питањима. Припадала је „Левој обали“ француског Новог таласа, заједно са Аленом Реснеом, Крисом Маркером и Маргарет Дира, преносе француски медији.

Добитница је низа награда, укључујући награду Европске филмске академије за животно дело, као и почасне Златне палме у Кану, која јој је свечано уручена 2015. године као првој жени којој је припало то признање.

Крајем 2017. године уручена јој је Почасна награда Америчке филмске академије за допринос филмској уметности, чиме је такође, постала прва жена која је добила то признање

На Берлиналу је учествовала четири пута у трци за Златног медведа, а 1965. године добила је Гран при жирија за Le Bonheur.

Ањес Варда је рођена 1928. у Бриселу. Била је у браку са чувеним филмским редитељем Жаком Демијем. Њена породица је саопштила да је преминула у ноћи између 28. и 29. марта од последица канцера, окружена родбином и пријатељима у свом дому у Паризу, пренели су француски медији.

Редакција филмског програма РТС припрема за приказивање циклус филмова познате редитељке.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 21. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи