Уликс Фехмију за РТС: Продукција није мој органски позив, али је узбудљива

Годинама живи у Америци, али ради на свим континентима. Глумац Уликс Фехмију стигао је на овогодишњи Фест, али овог пута као продуцент филма „Шавови“ који је освојио и критику и публику на недавно завршеном Берлинском филмском фестивалу. За РТС открива колико је, кроз филм, било тешко испричати причу о несталим бебама у Србији, сарадњи са супругом глумицом Снежаном Богдановић, одрастању у глумачкој породици.

Говорећи о успеху који је филм Шавови постигао на Берлиналу, Фехмију је истакао да је себе генерално у животу „добро истренирао“ да нема велика очекивања, али да га је изненадила реакција публике у Берлину.

„То је део који нико не може да предвиди и чињеница да смо добили награду публике нас је и изненадила и веома обрадовала. Надамо се да ће филм успоставити сличну врсту комуникације са нашом публиком“, истакао је Фехмију.

Идеја да се прича о несталим бебама преточи у филм потекла је од редитеља остварења Мише Терзића.

„У тренутку када је требало да постане отац чуо је за неку од таквих прича. То га је и по родитељској и по редитељској линији интригирало и кренуо је да истражује и веома дуго није знао како да уобличи то у филмску причу све док није срео Дринку Радоњић. Кроз њену причу схватио је да је ту филм“, објашњава прослављени уметник.

Главну улогу у Шавовима игра Уликсова супруга Снежана Богдановић. Сарадња са њом није била тешка.

„Снежана је максималан професионалац. Могу да кажем да се према мени понашала као што би се понашала према сваком другом продуценту. Снежана игра главну улогу која повезује и носи цео филм, али имате ансамбл који је максималан. Марко Баћовић игра њеног супруга који је апсолутно божанствен, нежан, топао. Свако од њих је донео читав један свет и без свакога од њих филм не би био то што јесте“, нагласио је Фехмију.

Упоређујући улогу продуцента са глумачким позивом, истиче да оба посла имају и позитивне и негативне стране: „Продукција није мој органски позив. Друго, бавити се продукцијом у средини у којој су средства непостојећа или су углавном минимална уопште није захвалан посао“.

Много је лепше, сматра Уликс, да вас неко позове, да текст и да онда то као глумац прихватите или не. С друге стране, веома је узбудљиво што продуцент има прилику да гледа нешто што креће од идеје, пређе дуг пут и на крају се види резултат – готов филм.

Одрастајући у глумачкој породици уз оца Бекима Фехмијуа и мајку Бранку Петрић имао је прилику да види како се на различите начине припремају за улогу или сцену.

„То су потпуно два различита бића, потпуно два различита глумца, а негде потпуно компатибилна на космичком нивоу, тако је и са нама“, истакао је Фехмију.

Као лични мото, награђивани уметник наводи да на почетку дана човек треба да проба да буде захвалан на сваком новом дану од најобичнијих ствари до тога да имате поред себе оне које волите и који воле вас.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 28. октобар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи