Читај ми!

Цела Европа овог викенда посматра птице, придружите се

На тридесетак локација широм Србије, током два дана Европског викенда посматрања птица, љубитељи ових животиња моћи ће да прате њихове активности у природном окружењу.

На више од 30 локација широм Србије, Друштво за заштиту и проучавање птица Србије данас и сутрa организује излете у оквиру традиционалне манифестације Европски викенд посматрања птица.

Од опреме се препоручује двоглед, али ни он није неопходан јер се птице могу посматрати и без њега. Такође, уз помоћ стручних водича и њихових упутстава, на основу песме птица могу се препознати различите врсте.

Ту је и кључ за распознавање птица Птице Србије и Европе, књига коју смо објавили прошле године. То је знање заправо о томе шта видите, на основу чега да разпознајете одређене врсте, а ту су, наравно, и наши водичи који су искусни посматрачи птица, природњаци који ће научити грађане Србије који ће доћи на излет како да препознају птице“, каже Урош Стојиљковић из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије.

Према његовим речима, у тој организацији су се трудили да изаберу различита станишта како би посматрачи видели различите птице, различите врсте.

„Негде од севера Србије па све доле до југа имамо различите терене, трудили смо се да ту буду неке водене површине, реке, шуме. Имамо локације и у урбаним зонама, у Београду ће бити један излет, данас на Земунском кеју, затим Футошки парк у Новом Саду, канал Дунав-Tиса-Дунав“, прецизирао је Стојиљковић.

Овај период године веома је интересантан за посматрање птица. Због тога се и Европски викенд посматрања птица сваки пут и организује првог викенда октобра. То је период јесење миграције и велики број врста може да се види, што оних које се иначе гнезде код нас, што неких које долазе са севера и прелазе преко Србије.

„Птице се не селе тек тако насумично, већ имају одређене селидбене путеве којим одлазе до својих зимовалишта и на том путу прелећу преко Србије. У зависности од тих станишта где ће заправо људи посматрати птице, видеће неке различите врсте“, описао је Стојиљковић и додао да на Земунском кеју, где ће он бити водич, очекује да могу да се виде птице водених станишта као што су лабудови, лиске, галебови, неке патке, сенице.

Посматрање птица све популарније – доживљај и бег у природу 

Подаце показују да је у последњих 30 година све више оних који желе да се баве посматрањем птица, да им то буде нека врста хобија, начин да одмарају очи од свега што се дешава у току радне недеље.

Стојиљковић истиче да је савремени човек отуђен од многих ствари, између осталог, и од природе: „Када, после свих тих садржаја и сензација које ми свакодневно искусимо, одемо у природу, испрва нам то буде опуштајуће, али после неког времена, не знамо баш шта се ту тачно дешава и како да се опустимо. Онда имамо различите ситуације, углавном око Првог маја, да је потребно да се распали роштиљ, да се понесе музика, да се возе квадови, да бисмо ми имали некакав доживљај у природи. У нашој жељи да се вратимо природи, птице су идеалан начин, зато што заправо нешто доживите.

Према његовим речима, птице су веома интересантне, врло су разноврасне и по боји, и по облику, различито се оглашавају, понашају, имају плес код удварања, граде занимљива гнезда.

Човек тако врло брзо може да доживи нешто у природи кад посматра птице. Притом је то интересантно и зато што можете да проведете два-три сата у природи чекајући да видите птице, а укупно време када видите птице, то буде само неколико минута. Птице нису ту да позирају, оне се мало скривају и ми заправо, и то је једна од главних поука посматрања птица, кад идемо у природу, ми морамо мало да се стишамо и морамо да се прилагодимо у природи да би се птице некако појавиле“, објаснио је Стојиљковић.

субота, 05. октобар 2024.
14° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи