Читај ми!

Где то нестају плаже Шпаније – да ли ће остати Сунце без песка

Већ деценију Шпанија има проблема са прекомерним туризмом, а ли је тренутно много већа забринутост због плажа „које нестају“. Сунце, али без песка? Како ерозија обале чини да шпанске плаже нестају

Где то нестају плаже Шпаније – да ли ће остати Сунце без песка Где то нестају плаже Шпаније – да ли ће остати Сунце без песка

Високе температуре, велика врућина, суша, па обилне кише говоре о нестабилној клими која је из године у годину све израженија. Туристи који су хрлили да летују у Шпанији, сада добро размишљају да ли је то и даље одлична дестинација за одмор.

Плаже ове државе почињу да нестају због пораста нивоа мора и екстремних временских услова.

У Шпанији има много плажа које су погођене ерозијом, а нарочито у зимском периоду године када су таласи јаки, као и олује“, рекао је Маркус Донат из Групе за климатске варијабилности и промене у оквиру Одељења за науке о Земљи (БСЦ) Центра за суперрачунање у Барселони.

Неке плаже у Барселони суочиле су се са невероватним губитком песка на подручју од 25 метара у ширину.

Због тога су стручњаци упозорили да је ово постао велики проблем који може да нанесе велику штету шпанском туризму.

Зашто нестају плаже у Шпанији?

Климатске промене све су израженије, па се очекује да ће оне у будућности убрзати климатсе непогоде, њихову учесталост и интензитет олуја.

Све већа учесталост морских олуја чији таласи погађају прву линију обале и наносе огромну штету плажама највећи су проблем. На удару су и објекти на обали, марине,шеталишта. Због свега овога плаже би могле да изгубе део песка. Овај проблем захтева значајна економска улагања сваке три или четири године за опоравак плажа и шеталишта “, рекао је Хорхе Олцина, професор географије на Универзитету Аликанте.

Шпанска влада деценијама упозорава да обала земље пати од „генерализованог процеса приобалне регресије“ и да је уложила милионе да замени песак на деградираним плажама. Али дугорочно, упозорава да неће бити могуће пратити захтеве свих општина које затраже такву помоћ.

Које шпанске плаже су најосетљивије на ерозију обале?

Широм североисточне Шпаније, пораст нивоа мора и зимске олује изједају обалу. Извештај регионалне владе из 2017. сугерише да је 164 километара обале региона – од укупно 218 километара под високим или веома високим ризиком од ерозије. Очекује се да ће половина плажа нестати.

Барселона је још пре 30 година направила вештачке плаже, у време када је град био домаћин Олимпијских игара 1992. године, али је ситуација са ерозијом данас веома забрињавајућа.

Осам од девет плажа је под високим ризиком од морских олуја. Град упозорава да би неке могле да нестану.

„Сан Себастијан би могао да нестане у најгорем случају, док би остали могли да претрпе смањење од 30 до 46 одсто“, наводи се у климатском плану градске скупштине Барселоне за 2018-2030.

Власти Барселоне формирали су тим стручних људи који ће се бавити будућношћу плажа у Шпанији.

Врућина постаје неподношљива, тропске ноћи су све чешће

Ипак, шпанска туристичка индустрија суочава се са претњом климатских промена на другим фронтовима.

„Највећи проблем туризма у Шпанији је пораст броја тропских ноћи, које прелазе температуру од 20 степени Целзијусових. Врућине полако постају неподношљиве ,а то утиче на конфор сна“, истакао је Хорхе каже Хорхе Олцина, професор географије на Универзитету Аликанте.

Туристи се све више интересују за хладније, северне регије. 

петак, 27. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи