Овогодишње лето најтоплије од када се води евиденција, 13 рекордних месеци иза нас

Лето 2024. године било је најтоплије од када се води евиденција, наводе из Службе за климатске промене „Коперникус“. Тиме је заокружен период 13 од 14 месеци када је просечна глобална температура била барем 1,5 степени изнад просека за прединдустријски ниво.

Овогодишње лето је посебно било интензивно у Европи и премашило је рекорд који је постављен 2022. године. Просечна температура била је 1,54 степени Целзијуса топлија од просека за период од 1991. до 2020. године.

До сада је просечна глобална температура била за 0,7 степени изнад просека за период од 1991. до 2020. године, чиме је 2024. на добром путу да премаши прошлу и постане и најтоплија година од када се води евиденција.

Широм света забележени су топлотни таласи и екстремне врућине чему најбоље сведочи податак да је у јун био 12. узастопно рекордни месец.

„Природне катастрофе и дешавања повезана са температурним екстремима које смо видели овог лета само ће постајати још интензивнија у будућности“, каже заменица директора „Коперникуса“, Саманта Буржес.

И док су јужна и источна Европа „гореле“ ове године, Ирска, Велика Британија, Исланд и јужни Балтик били су мало хладнији од рекорда.

Крај Ел Ниња

Док су људске активности и сагоревање фосилних горива најзначајнији узрок пораста глобалних температура, рекордне врућине 2023. и 2024. године појачане су Ел Нињом.

Тај природни феномен подразумева циклично загревање површинских слојева источног дела Тихог океана, а забележен је његов врхунац од јуна 2023. до маја 2024. године.

Током овог периода, више температуре површинских слојева мора само су још више одавале топлоту у атмосферу.

Научници истичу да ће Тихи океан у наредним месецима ући у хладнију фазу циклуса Ел Нињу.

субота, 07. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару