Читај ми!

Велики плави рак из тропских мора „окупирао“ Италију

Ширење нових, тропских врста у медитеранском мору нешто је са чим се Италија све чешће сусреће. Та земља се последњих месеци бори са навалом врсте плавог рака који је већи од свих осталих врста које су до сада настањивале италијанска мора и који задаје велике проблеме рибарима и прети да угрози читав екосистем.

Услед климатских промена и све већих врућина као и због велике светске трговинске размене, Италију су почеле да насељавају врсте које стручњаци називају „ванземаљцима” не би ли објаснили да се ради о врстама које до сада нису биле познате на овој територији, а које се сада настањују у овој земљи те прете да угрозе аутохтоне врсте. Последице су у многим случајевима још непознате, а тек за неколико година биће могуће видети у којој мери су дошљаци пореметили уобичајени живот у италијанским морима. Врста која тренутно највише забрињава је велики, плави рак.

„Плави рак који долази из Северне Америке, прича се да је овде стигао у баласту бродова. Он је десет пута већи од уобичајеног рака, није са ових простора, и уништава све пред собом. Овај рак ломи све пред собом. У стању је да поједе дагње, да исече мреже, ствара катастрофу нашим морима“, рекао је један од рибара.

Долазак плавог рака кога је све више, оштећује највише рибаре који живе од продаје шкољки које плави рак отвара, разбија и једе. Женке плавог рака у периоду од априла до септембра могу да излегу од 700 000 до преко два милиона јаја што говори о екстремној брзини којом се овај рак шири у морима те оштећује пољопривредни сектор.

Италијанска влада намерава да се суочи са проблемом издвајањем значајних, економских средстава. Овај велики плави рак је права претња, јер се храни аутохтоним врстама и нема предатора, тако да је његово ширење загарантовано, а самим тим и еколошкаи економска штета за читав Медитеран.

„Ми овде годишње имамо око 150 квинтала ових шкољки у вредности од око 60 милиона евра. Практично 90 одсто рибара живи од тога. Ништа нам неће остати за следећу годину. Ово је оно што је преостало, али рак лови и даље. Мислим да ћемо имати губитак од око 80 одсто од производње“, истакао је Лука Заја, председник региона Венето.

Глобано загревање је довело до проширења ове предаторске, тропске врсте коју је сада потребно проучити те увести нова правила о пецању, продаји али и заштити здравља потрошача.

Кинески ресторани су врло заинтересовани за ову врсту рака јер им је он добро познат док полако расте и интересовање италијанских ресторана.

Плави рак је за сада најмасовнији од свих нових тропских врста које су почеле да насељавају подручје Италије, попут бактерија из Латинске Америке, инсеката који до сада нису били виђени у Европи као и зелених папагаја.

Сви који у Италији виде плавог рака треба одмах да обавесте Институт за заштиту и истраживање амбијента.

уторак, 03. септембар 2024.
36° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару