Читај ми!

У Јакутску има зиме – у најхладнијем граду на свету минус 50

Док у Србији нема ни трага од зиме, температуре у најхладнијем граду на свету – Јакутску – пале су испод 50. подељка Целзијусове скале.

У граду Јакутску у источном Сибиру, једном од најхладнијих места на свету, влада незапамћено дуго захлађење.

Јануар је најхладнији месец и, иако су навикли на ниске температуре, становници удаљеног региона предузимају додатне мере да би се загрејали.

„Не можете се борити против тога, или се прилагођавате и облачите у складу с тим или патите“, рекао је Ројтерсу један становник који носи два шала и више рукавица, капу и капуљачу.

Према речима једне мештанке која је продавала смрзнуту рибу на пијаци, слојевито облачење је кључно: „Само се топло обуците. У слојевима, као купус.“

Јакутск је дом за мање од милион становника, а зиме у овом граду могу бити екстремне – чак и по руским стандардима.

Иако је познат по рекордно ниским температурама, овај руски регион је привукао међународну пажњу у јулу када се измаглица од пожара пробила кроз шуме и обавила регион густим димом.

Научници су тада истакли да су забринути због све учесталијих пожара изазваних климатским променама на сибирском Арктику.  

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару