Читај ми!

Људски измет може да замени вештачко ђубриво

Цена ђубрива већ дуже време само расте, што је доприноси скоку цена хране на глобалном нивоу и врши велики притисак на пољопривреднике и потрошаче, а стручњаци објашњавају да би људски измет могао да пружи „одрживу и безбедну“ дугорочну алтернативу.

Ђубриво направљено од људских фекалија и урина је безбедно за коришћење у пољопривреду и има огроман потенцијал да замени 25 одсто тренутних синтетичких производа.

Закључци новог истраживања долазе док се пољопривредници боре са растућим ценама ђубрива због комбинације климатских промена и рата у Украјини.

Истраживачи су људски измет тестирали за 310 хемикалија, укључујући разне адитиве, инсектициде и лекове, а пронашли су их у тек 6,5 одсто узорака и то у ниским концентрацијама.

Примера ради, научници су открили ниске нивое аналгетика ибупрофена, али су објаснили да би неко требало да поједе више од 500.000 главица купуса да би акумулирао количину једнаку једној пилули.

Ауторка студије, Франциска Хафнер, студенткиња са Универзитета Хофенхајм у Штутгарту, рекла је да су производи направљени од људског урина и фекалија „одржива и безбедна азотна ђубрива“ и да „не представљају ризик од преноса патогена или супстанци из лекова“.

Осим тога, немачки стручњаци проучили су и производе на бази од људског урина који се већ производе и претварају у амонијак и азот.

То укључује, примера ради, „аурин“ који је недавно одобрен за коришћење у Швајцарској, Лихтенштајну и Аустрији, као и КРОП – производњу комбиноване регенеративне органске хране, у оквиру свемирског пројекта за рециклирање отпадне воде и њено поновно коришћење на Месецу и Марсу.

четвртак, 05. септембар 2024.
25° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару