Читај ми!

Ароматичне и зачинске биљке дају печат јелу, али и врту

Зачинске и ароматичне биљке, осим у исхрани, могу бити корисне и декоративне у башти, поготово оне зимзелене врсте.

Зачинске и ароматичне биљке могу се садити током целе године, уколико земља није смрзла, и много су лепе кад их комбинујемо са биљкама које већ имамо у врту. 

Зачинским биљкама одговара сунчани део леје и место где ваздух може слободно да струји. И уколико се редовно орезују могу трајати годинама.

„Од зимзелиних зачина имамо више врста лаванде, рузмарин, зачинска мајчина душица, и других који могу да се саде да буду лепи на тераси уместо неких других зимзелених биљки. Зими траже доста мање воде – једном у десетак дана, а ако су на отвореном зими се и не залива, колико му да киша то је“, објашњава Горица Бјељић, Свет зачина Матић.

Ово је период године и за орезивање биљака и, како Горица наводи, оне које расту мало више треба шишати слободно мало више како би се подмладиле и биле што лепше и бујније. 

„Рузмарин зна да израсте много у вис и слободно може да се сече да би се доле мало ширио и да под снегом ако је на отвореном да не би неке гранчице изломио. Кад се користе биљке као зачин, увек треба сецкати врхове“, нагласила је Горица додајући да вишак увек може да се осуши.

Распоред и облик биљака даје печат врту

Више биљке треба садити у позадини, а ниже напред, да можемо да им приђемо са свих страна. Једну поред друге треба садити биљке које слично расту, а различите су боје и облика.

Зачинско биље лепо се комбинује са патуљастим четинарима и перенама у врту. На пример, садница сантолине може бити мања од патуљастог бора, али ће за годину дана бити двоструко виша и зато је треба засадити иза.

„Зимзелене биљке, лаванде, рузмарин, сантолина расту као огроман жбун и могу бити декорација на тераси, у баштама и одлична замена за четинаре, јер су лепе, бујне и декоративне“, наводи Горица.

Према њеним речима, лаванда која је у плавим или љубичастим тоновима, сантолина са жутим цветићима и друге биљке могу да се комбинују и веома лепо изгледају када се засаде једна поред друге.

„Мајчина душица и сантолина и кад се расире направе леп контраст и декоративне су попут неких зимзелених биљки за врт. За зачинско биље важно је да се на сунцу макар 3-4 сата дневно јер када су у хладу буде ретко“, саветује Горица.

Ефектне и корисне против бубица и комараца 

Зачинско биље је једноставно за гајење, али је потребна редовна прихрана.

Свака биљка воли мало да се прихрањује, истиче Горица, поготово биљке које су у саксији, временом се и та земља испости од заливања па је прихрана једном у месец дана корисна да би биљка била бујна.

Зачинске биљке користимо у исхрани, здраве су, декоративне, а осим тога њихов мирис има важну улогу у заштити врта од штеточина.

„Имамо три врсте лаванде – сребрна, шпанска и домаћа. Шпанска иде мало више у вис и има најјачи мирис. Мирис тера бубице, комарце. Оно што је интересантно за жуту мајчину душицу је то што мирише на лимун. Треба јој доста сунца да би имала лепу жуту боју, јер ако нема довољно сунца остаће зелена“, указује Горица.

Четинарске саднице, поготово патуљасте врсте, могу бити поприлично скупе, па се рузмарином, сантолином, смиљем или мајчином душицом на економичнији начин може постићи леп ефекат на цветним површинама.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару