Читај ми!

Зашто треба да учествујете у „попису” птица Србије

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије (ДЗППС) од 9. до 31. јануара 2023. године организује и спроводи Међународни попис птица водених станишта. Друштво позива заинтересоване грађане да се укључе у најмасовнију и најстарију активност праћења бројности дивљих птица на свету, започету још давне 1966. године.

Зашто треба да учествујете у „попису” птица Србије Зашто треба да учествујете у „попису” птица Србије

„Захваљујући разгранатој мрежи чланова, волонтера и сарадника, и ове године ћемо се потрудити да обиђемо што више водених станишта широм земље, да забележимо стање у којима се налазе, као и бројност птица на њима”, каже Марко Шћибан из Друштва за заштиту и проучавање птица Србије и додаје: „Посебну пажњу ћемо посветити обиласку заштићених подручја, рибњака, акумулација, као и токова свих већих река у Србији како бисмо одржали континуитет и могли да упоређујемо податке.” 

Друштво за заштиту и проучавање птица Србије обилазиће поједине локалитете у сарадњи са управљачима и чуварима заштићених подручја и другим институцијама које се баве водама и заштитом природе, најављују у тој организацији. 

Са бродова, из аутомобила или пешке бројаће се патке, гуске, лабудови, гњурци, ронци, чапље, галебови и друге птице које бораве на водама или уз њих. 

„Позивамо грађане да нам се прикључе, укључујући и потпуне почетнике. Свако може да допринесе унапређењу знања о зимском распрострањењу и бројности птица у Србији. Kако бисмо олакшали припреме за теренски рад, припремили смо видео-упутства, као и два електронска приручника на српском језику. Довољно је да нам се јавите како бисмо вас усмерили ка вашем локалном координатору пописа и послали приручнике. Врло је важно да сви волонтери приликом рада на терену буду обазриви и да пазе на своје здравље и безбедност", напомиње Марко Шћибан.

Сазнања до којих се долази током овог истраживање користе се за предузимање конкретних корака у заштити популација дивљих птица, ловних врста на међународном нивоу и уопште значаја водених станишта за очување биолошке разноликости, наводи се на сајту Друштва.

Подаци које орнитолози у Србији прикупе на крају се обједињују и шаљу у светску базу података коју води организација Wetlands International. 

Теренски обиласци за бројање птица и овог пута биће искоришћени за прикупљање података у оквиру Панонског пописа птица грабљивица од 13. до 16. јануара, а током целог периода документоваће се и институцијама пријављивати различити облици уништавања природе и угрожавања птица.

Уколико желите да допринесете зимском попису птица – добро дошли! За детаљна упутства пишите на имејл адресу: iwc@pticesrbije.rs.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару