Читај ми!

Кућни љубимци „штите“ мозак власника од старости

Како сугерише студија објављена у часопису "Aging and Health", понекад је оно што је добро за ваше срце, добро и за ваш мозак. Истраживачи су објаснили и какав је „ефекат кућног љубимца“ на здравље власника.

Недавно истраживање у САД које је обухватило популацију људи старијих од 50 година показало је да су они који су имали кућног љубимца дуже од пет година, постигли боље резултате на тестовима когнитивног памћења од оних који живе без кућних љубимаца. Позитиван „ефекат кућног љубимца“ је тај што штити срце, пробавни тракт, али и успорава старење мозга власника љубимца.

Резултати су настали истраживањима на Универзитету у Мичигену, када је праћен живот више од 20.000 људи који имају преко 50 година, и који имају кућне љубимце.

„Ефекат кућног љубимца“ био је посебно изражен код учесника студије који су старији од 65 година, јер се тада обично јављају симптоми деменције.

Истраживачи су открили да је краткорочна и дугорочна меморија за речи код особа ове старосне групе била много боља него код оних који нису имали кућног љубимца, а сличних су година.

Имати пса, на пример, може значити више кретања. Власници кућних љубимаца приморани су да се крећу више, а свакодневна редовна физичка активност је уско повезана са здрављем мозга и функционалном дуговечношћу.

Животиње такође уносе нове бактерије у циркулацију домаћинства, које би могле побољшати здравље наших црева. Иначе, веза између рада и здравља црева и мозга, научници су недавно схватили да је много важнија него што смо некада мислили.

Не треба заборавити да нас кућни љубимци једноставно чине срећним. Студије истичу и да присуство љубимца може да ублажи усамљеност и хронични стрес.

У старости, то би могло бити важније од свега. Докази су с друге стране показали да изолација може да промени саму структуру и функцију нашег мозга. Кућни љубимци би могли да нас одржавају младима, како изнутра тако и споља, закључак је студије.

четвртак, 05. септембар 2024.
30° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару